Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Skåne anmäler läkare för inkompetens

Publicerad: 9 April 2015, 12:53

Efter att halvår stod det klart för enhetschefen att den nyanställda läkaren ”saknade medicinska baskunskaper”.


I höstas anställde Region Skåne en läkare i samarbete med Arbetsförmedlingen. Läkaren hade i grunden sin utbildning och legitimation från ett annat EU-land men också en svensk läkarlegitimation.

Enligt regionen fick läkaren först en elva veckor lång introduktionsplacering på en avdelning med vad som beskrivs som en förhållandevis låg arbetsbelastning. Under tjänstgöringens gång framträdde dock en rad brister i läkarens kompetens.

Tre specialister, som alla arbetat med läkaren, och en enhetschef sammanfattade bland annat följande: Läkaren saknade medicinska baskunskaper om till exempel handläggning av okomplicerad urinvägsinfektion, kolexacerbation och lunginflammation. Läkaren brast i medicinsk säkerhet och ska exempelvis ha kopierat delar av epikriser från en patient till en annan, patienterna ska också ha behandlats för olika tillstånd. Läkaren fattade ofta felaktiga beslut, skrev felaktiga remisser och gav felaktiga råd till patienter.

Enhetschefen valde att avsluta läkarens vikariat efter ett drygt halvår och skrev då också en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg kring läkarens bristande yrkesskicklighet.

”Vi har bedömt bristerna vara av sådan grad att vi avskilt läkaren från klinisk tjänstgöring.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev