Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne hotar Carema med vite

Publicerad: 2 februari 2010, 15:14

Carema kan straffas ekonomiskt för brister i sitt sätt att sköta hembesöksbilarna i Skåne. Samtidigt skyller en hög politiker delar av problemen på regionens egen personal.


Carema har haft stora bekymmer sedan företaget tog över hembesöksbilarna i Skåne för ett år sedan. Enligt avtalet med regionen ska 80 procent av ärendena klaras av inom fyra timmar. Företaget har bara klarat att utföra hälften av besöken inom den tiden.

– Nu har de haft ett år på sig. Vi har sagt att vi ska skruva upp tonläget mot Carema och börja använda vitesbestämmelserna där vi ser att ett ensidigt brott mot avtalet har begåtts, säger Jerker Swanstein (m), ordförande för regionstyrelsen i Skåne, till Sydsvenskan.

Samtidigt som han kräver att företaget skärper sig är han kritisk mot regionens egna anställda. Totalt har de beställt mindre än 8 000 hembesök. Avtalet med Carema ger utrymme för 18 400 besök.

– Det är den offentliga förvaltningens förbannelse att det är fullt legitimt att motarbeta sin egen arbetsgivare. Så är det inte i den privata sektorn, säger han till Sydsvenskan.

Ingrid Olsen, verksamhetschef för Caremas hembesöksbilar, medger att företaget har haft problem. Förhoppningen nu är att ett nytt datorsystem som optimerar rutterna ska göra verksamheten effektivare.

Relaterat material

Indragna läkarbilar ökar belastningen på akuten

Carema dödförklarar för sent

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev