Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne inför gratis HPV-vaccination för fler

Publicerad: 20 mars 2014, 07:00

Det är inte bara unga flickor som har nytta av vaccination mot livmoderhalscancer, anser Region Skåne som vill erbjuda vaccinationen gratis även till kvinnor upp till 27 år.


Från i höst ska fler skånska kvinnor kunna vaccineras gratis mot det virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Ett förslag om att erbjuda detta till dem som är födda 1987 till 1992 bereds nu i regionen.

2010 infördes vaccination mot humant papillomvirus, HPV, i det allmänna vaccinationsprogrammet, för flickor i årskurs fem och sex. I Region Skåne utökades senare erbjudandet till flickor födda efter 1993.

För att kunna erbjuda ytterligare kvinnor möjlighet till gratis vaccination planerar Region Skåne att göra en egen upphandling av vaccinet.

– Den nationella upphandlingen gäller endast för den yngre åldersgruppen. Vaccin som köps in enligt det avtalet får inte användas för vaccinering av äldre, förklarar Helen Hansson, sjukvårdsstrateg på Region Skåne.

Kostnaden för inköp av vaccin beräknas till 13 miljoner kronor.

Stockholms läns landsting har erbjudit kvinnor upp till 27 år gratis vaccin sedan 2013. Detta infördes dock utan särskild upphandling för den äldre gruppen. Något som läkemedelsbolaget Glaxosmithkline, ett av företagen som säljer vaccinet till landstingen, reagerade emot. Bolaget hotade med rättstvist om fler landsting gjorde samma sak. Region Skåne som redan då hade planer på att utvidga vaccinationserbjudandet avbröt då dessa.

Nu föreslås alltså regionstyrelsen i Skåne att göra ett nytt försök genom en särskild upphandling.

Relaterat material

Hotar med rättsprocess

Jönköping har tröttnat på att vänta köper in HPV-vaccin

Överklagande om HPV-vaccin avslås

Örebro läns landsting köper HPV-vaccin

Upphandlingen har stora brister

Överklagande borde kosta

GSK överklagar upphandling av cancervaccin

Nytt försök med HPV-upphandling

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News