Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne inför taligenkänning i journalen

Publicerad: 30 mars 2015, 10:30

Foto: Thinkstock

Regionen är först i landet med ett system där texten skrivs samtidigt som den dikteras.


Ämnen i artikeln:

Lasarettet TrelleborgRegion Skåne

Från fem–sex dagar till fem minuter. Så mycket kommer tiden från diktering till färdig journal att kapas med det nya systemet spår Matz Widerström, medicinsk rådgivare i Region Skåne och ordförande i taligenkänningsprojektets styrgrupp.

– Du ser texten framför dig på skärmen när du dikterar, det går fruktansvärt snabbt, säger han till Dagens Medicin.

Samtidigt sticker Matz Widerström inte under stol med att det blir en inkörningsperiod då själva dikteringen kan ta längre tid jämfört med tidigare. Systemet måste lära sig att känna igen den nya användaren och användaren måste bekanta sig med det nya systemet. Det gör å andra sidan att sidan att dialekter och brytningar inte blir ett problem.

Att föra in ytterligare ett system i regionen har också sina risker eftersom att systemet måste fungera med de andra systemen.

– Men på totalen är det här systemet överlägset det vi har i dag, säger Matz Widerström.

Region Skåne är först i landet med ett taligenkänningssystem kopplat till journalen även om det finns förenklade system med taligenkänning som kan användas vid diktering av röntgensvar.

Taligenkänning kan innebära problem för personer som är anställda för kortare perioder, exempelvis hyrläkare, då systemet som sagt behöver tid att lära känna igen användaren. I de fallen finns en funktion i systemet som fungerar som vanlig diktering. Den kan också användas för de läkare och sjuksköterskor som aldrig kommer att klara av det nya systemet.

– De är inte många, men de finns, förklarar Matz Widerström.

Taligenkänning

■ Just nu pågå ett pilottest av systemet på medicinkliniken vid lasarettet i Trelleborg som beräknas vara klart i slutet av april. Efter det ska systemet uppdateras utifrån de ungefär 50 förbättringspunkter som hittills har framkommit.
■ Under hösten 2015 och våren 2016 är det tänkt att systemet ska införas i slutenvården i Region Skåne. Införandet ska ske specialitetsvis då varje specialitet kommer att ha egna mallar i systemet.
■ Taligenkänningssystemet är ännu inte anpassat för det journalsystem som används i Region Skånes primärvård vilket medför att det inte finns någon plan för när systemet ska införas där. Tanken är att det ska ske efter hand.
■ Kostnaden för systemet är beräknad till 150 miljoner kronor över tio år.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev