Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne klarar inte journalspärrar

Publicerad: 11 juni 2013, 09:31

Foto: Photos.com.

Många vårdgivare har arbetat mycket med journalspärrar – Region Skåne är inte en av dem.


Enligt patientdatalagen från 2008 ska det finnas möjlighet för patienter att spärra journalinformation. Men när Datainspektionen kontrollerade hur väl vårdgivarna levde upp till lagen konstaterades i ett beslut för drygt ett år sedan att det inte var många som gjorde det. ”Sveriges vårdgivare respekterar inte patienternas rättigheter” var rubriken på datainspektionen.se.

Nu har myndigheten följt upp beslutet och skriver att den glädjande nog kan konstatera att många vårdgivare har arbetat med frågan och nämner Landstinget Dalarna, Landstinget Västernorrland, Region Gotland och Örebro läns landsting som goda exempel. Alingsås lasarett och Region Skåne anses dock ha ”en del kvar”, som Datainspektionen formulerar det.

– Vi har många äldre system och försöker driva mot leverantörerna att de ska anpassas. Men då patientdatalagen är specifik för Sverige går det inte jättesnabbt och några leverantörer kommer nog därför inte heller att anpassa systemen, säger Niklas Sundler, it-direktör i Region Skåne.

Patientdatalagen har funnits i fem år, när ska Region Skåne börja följa den?

– Vi har tyvärr många system som vi inte kan få anpassade utan måste ersätta. Det vi jobbar med nu är de mest centrala systemen och där har vi målsättningen att vara klara inom en tvåårsperiod. Sedan kan vi inte byta för många system för snabbt då man verksamhetsmässigt inte klarar för många byten, säger Niklas Sundler och nämner den pågående ”utrullningen” av journalsystemet PMO i primärvården som ett exempel.

Datainspektionen kommer att följa upp de vårdgivare som brustit för att ”verkligen granska att vårdgivaren har gjort det som åligger denna i enlighet med patientdatalagen.”

Relaterat material

Patienter får spärra bokningsuppgifter

Oklara besked om journalspärrar

Alla landsting bryter mot lagen

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev