Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne och Jämtland sträcker ut hjälpande händer

Publicerad: 18 oktober 2019, 10:23

”Detta är en extraordinär händelse som bara måste lösas och kan vi då vara behjälpliga så ska vi givetvis vara det”, säger Gilbert Tribo.

Region Skåne ser över vad som kan göras för de fem drabbade regionerna i Mälardalen. Jämtland hoppas kunna skicka materiel redan under dagen.


Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenRegion DalarnaRegion VästmanlandRegion Örebro LänRegion SörmlandRegion UppsalaRegion Jämtland HärjedalenRegion SkåneSocialstyrelsen

– I går gav jag uppdraget till regiondirektören, hälso- och sjukvårdsdirektören och inköpsdirektören att ställa frågan till de drabbade regionerna om det fanns något vi kunde göra för att hjälpa till, säger Gilbert Tribo (L), regionråd i Region Skåne, till Dagens Medicin.

Av en slump hade landets hälso- och sjukvårdsdirektörer nätverksmöte under torsdagen så frågan om Skåne kunde hjälpa Sörmland, Uppsala, Örebro län, Västmanland och Dalarna fick snabbt svar. De fem regionerna sade ja, ska titta på behovet och återkomma.

Gilbert Tribo har inga illusioner om att Skånes eventuella hjälp skulle lösa den komplexa situationen med brist på tusentals olika artiklar.

– Men om alla vi regioner gör någonting kanske vi kan köpa de drabbade regionerna lite mer tid tills dess att Apotekstjänst får ordning på sina leveranser, säger han.

Helt lätt är det dock inte då Region Skåne är bunden av både lagen om offentlig upphandling och sitt eget leverantörsavtal, förklarar Gilbert Tribo.

– Det finns en del trickigheter, vår leverantör får ju bara leverera till oss. Men det får vi se till att säkerställa för det här är en extraordinär situation som måste gå att lösa. Vi har också ställt frågan till vår leverantör om de kan göra något.

Gilbert Tribo hoppas att den extraordinära situationen kan göra så att Skåne inte skulle råka ut för skadeståndskrav om regionen försöker hjälpa till. Han bedömer vidare arbetet att samordna hjälp till de berörda regionerna som enormt och efterlyser där mer hjälp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Anna Nyman, enhetschef för den operativa avdelningen på MSB, uppger för Dagens Medicin att samordningsansvaret ligger på Socialstyrelsen men att MSB kan tillfrågas om hjälp. Någon sådan formell förfrågan har inte inkommit men de bägge myndigheterna har en pågående dialog.

Även Region Jämtland-Härjedalen sträcker ut en hjälpande hand och enligt ett pressmeddelande ska Region Dalarna få hjälp redan innan helgen.

– Vi kommer att göra det vi kan för att hjälpa till och under dagen skickar vi fyra pallar med materiel, säger tillförordnad biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Olander, i pressmeddelandet som gick ut under fredagsförmiddagen.

Det materiel som efterfrågas ska bland annat vara handskar, ekg-elektroder,
provrör och flaskor för blododling.

Lena Olander uppger för Dagens Medicin att både Jämtland-Härjedalen och Dalarna har sett över frågan om skadestånd och gjort bedömningen att materiel, till skillnad från läkemedel, inte skulle innebära något problem.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev