lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne röjer i sjukhusens smutsiga ambulanshallar

Publicerad: 12 oktober 2012, 08:10

I Malmö finns material så att ambulanspersonalen kan rengöra sin utrustning i anslutning till akutmottagningen. Så bör det vara överallt, tycker Isabelle Segerhag.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Ostädade ambulanshallar utan vatten gjorde det svårt för ambulanspersonalen att göra rent sin utrustning vid sjukhusen. Nu har vårdhygien i ambulanssjukvård­en hamnat högt på agendan i Skåne.


En smittförande patient förs i ambulans från en stad till en annan stads akutmottagning. När patienten lämnats av märker ambulanspersonalen att de inte kan städa fordonet i ambulanshallen. Det saknas rengöringsmedel. Ambulanspersonalen får köra tillbaka till hemstationen med ett smutsigt, och möjligen smittbärande fordon.

Så här kunde det se ut på flera håll i Region Skåne. Tillsammans med Region Skånes prehospitala centrum och Vårdhygien Skåne har dock ambulansföretagen tagit fasta på sina avvikelserapporter och påbörjat ett riktat arbete för att förbättra hygienen kring ambulanssjukvården. Ett arbete som inleddes med hygienronder tillsammans med ambulansstationernas hygienombud på regionens tio sjukhus i våras.

Genomgången visade att det fanns stora skillnader mellan sjukhusens ambulanshallar och värst var det på de större sjukhusen. Hall­arna kunde vara oisolerade och ­kalla garage­liknande utrymmen ­eller rymliga och uppvärmda. Somliga hallar var synbart smutsiga och kunde sakna både vatten och vask för att tvätta händer eller blodiga bårar.

– Det var lite av ett ingenmansland där ingen tog ansvar, berättar Ann-Christin Hammarlund, enhetschef på Vårdhygien Skåne.

Ansvarsfördelningen har nu blivit tydligare. Det är bestämt att akutmottagningarna ska sköta både städning och se till att det finns exempelvis tvål och handsprit i ambulanshallarna. Samtidigt pågår just nu ett arbete med att utbilda de cirka 600 personer som arbetar inom ambulanssjukvården i regionen om vikten av en god vårdhygien.

Det har länge saknats tillräcklig information om hur ambulanssjukvården ska hantera smittor, säger Isabelle Segerhag, hygienombud och specialistsjuksköterska i intensivvård på Falck Ambulans i Malmö och en av dem som nu utbildar ambulanspersonalen i detta.

– Det finns inga svenska studier på hur smittförande ambulansverksamheten är, men ser man på studier i andra länder kan man se att ambulanser kan vara fulla av bakterier. Att bedöma vilka av dem som är farliga är svårt. I flera länder ser man dock att de sjukdomsalstrande bakterierna i ambulanserna ökar, säger hon.

Därför ser hon det som särskilt viktigt att ambulanspersonal tänker på hur de arbetar i ambulanshallarna, att de har handskar på sig, inte ställer sina väskor på smutsiga platser och sedan tar med dem smutsiga in i bilen. De ska inte behöva vänta tills de kommer till sina hemstationer innan de kan göra rent.

– Vi kan komma med blodiga, smutsiga och blöta patienter till akutmottagningarna. Vi behöver städa vår utrustning, säger Isabelle Segerhag.

I Malmö har sjukhuset i dag bättre möjligheter för ambulanspersonalen att hålla rent än tidigare. Här finns både vatten, vask och förkläden att tillgå.

– I och med det här arbetet kring vårdhygien är sakerna i ambulanshallen numera mer anpassade för oss. Det gör det mer arbetsvänligt.

Hur det ser ut på de nio andra sjukhusen i regionen efter vårens inspektion ska Vårdhygien Skåne undersöka under sina uppföljningsronder i höst.

– Det här måste skötas för vården och patientens bästa, säger Isabelle Segerhag.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev