Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne ser över förlossningsvården

Publicerad: 16 augusti 2013, 10:40

Efter hårt tryck på den skånska förlossningsvården har Region Skåne beslutat att göra en genomlysning av situationen.


Representanter från samtliga förlossningskliniker i Skåne har tillsammans fått uppdraget att titta på hur förlossningsvården ska undvika ytterligare en besvärlig sommar. I år har trycket på förlossningsklinikerna varit så hårt i Skåne och platsbristen så stor att regionen slöt ett avtal med förlossningskliniker på andra sidan sundet, för att garantera förlossningsplatser till födande kvinnor.

Region Skåne har också haft svårt att rekrytera vikarier. Personalen har därför ställt upp med övertid och brutna semestrar för att underlätta situationen.

Regiondirektören Jonas Rastad konstaterar i ett pressmeddelande att Region Skåne saknar  nödvändig överblick  över förlossningsvården. Utredningen omfattar bland annat en kartläggning av antalet förlossningar under de senaste åren och hur de fördelar sig över året. Analysen ska leda fram till en mer långsiktig prognos kring utvecklingen. Dessutom kommer bemanningssituationen ses över i utredningen, som också ska identifiera frågor som kräver gemensamma lösningar för hela regionen när det gäller bemanning, IT-frågor, samverkan och rutiner.

Relaterat material

Gravida i Skåne kan skickas till Danmark

Samordning ska lösa förlossningskris

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev