Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne står utanför 3R:s upphandling

Publicerad: 22 mars 2016, 07:02

”Vi försöker att undvika att använda begreppet 2R. Vi är 3R, men det är SLL och VGR, som förbereder den gemensamma upphandlingen”, säger Eva Leach Elfgren.

Foto: Jennifer Glans.

SLL och VGR är i gång med förberedelserna för upphandlingen av ett gemensamt it-system. Skåne går sin egen väg.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneStockholms läns landstingVästra GötalandsregionenVårdupphandlingar

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Som Dagens Medicin rapporterat har det tidigare varit osäkert om Region Skåne ska gå vidare i upphandlingsfasen i det stora regiongemensamma projektet 3R Framtidens vårdinformationsmiljö. I slutet av november i fjol bedömde regionrådet Henrik Fritzon (S) chanserna som 50/50. Enligt Eva Leach Elfgren, samordnande programchef för 3R Framtidens vårdinformationsmiljö, är det sedan en tid tillbaka klart att Region Skåne inte deltar i förberedelserna inför den gemensamma upphandlingen.

– SLL och VGR går vidare i ett spår och Skåne i sitt eget spår, säger hon till Dagens Medicin.

Eva Leach Elfgren säger att de tre regionerna ändå har ett utvecklat samarbete kring de andra delarna av 3R och nämner exempelvis krav, riktlinjer och regelverk för hur framtidens vårdinformationsmiljö ska se ut.

– Vi tar fram principer och krav kopplat till perspektiven verksamhet, informatik och teknik. Vi tittar bland annat på hur vi bör implementera nationellt fackspråk och ser över kraven på informationssäkerhet. Målet är att etablera framtidens vårdinformationsmiljö. Det arbetet behöver göras gemensamt, oavsett system. Upphandlingen är ett medel för att nå målet.

Är det försvårande att en av regionerna valt ett annat tekniskt grundsystem?

– Nej.

Men om det inte försvårar något att Skåne väljer att stå utanför, vad var då poängen med att göra det gemensamt från början?

– Under arbetets gång har det framkommit att vi har olika tidplaner och tekniska förutsättningar som ett resultat av det gemensamma arbetet. Det viktiga är att samarbetet fortsätter, vi behöver ha en gemensam syn på vad som ska uppnås oavsett val av tekniska lösningar.

Stockholm och Västra Götaland har påbörjat förberedelserna inför upphandling enligt så kallad konkurrenspräglad dialog. Enligt Eva Leach Elfgren finns det därför ingen publik tidsplan för när det kan vara klart, den omfattas av sekretess.

Så det skulle kunna ta två år?

– Ja, det skulle det kunna göra.

Skulle det kunna ta fem år?

– Två år ligger närmare än fem år, så mycket kan jag säga.

Anders Åkesson (MP), regionråd och 1:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, bekräftar för Dagens Medicin att Region Skåne i nuläget har valt att stå utanför upphandlingen i 3R. Regionen har precis upphandlat en uppgradering av sitt nuvarande journalsystem Melior.

Hur snabbt kan ni få den uppgraderingen gjord?

– Förhoppningen är att vi kan få den på plats ganska fort. Men jag kan inte svara på när, för att själva upphandlingen är överklagad.

Region Skåne har dock inte fattat något formellt beslut om att stå utanför upphandlingen.

– Men ingången är att vi kommer att göra det så småningom, säger Anders Åkesson.

Så då kan ni fortfarande hoppa på 3R:s upphandling?

– Jag tror att det är lämpligt att vi fattar ett beslut kring det i regionstyrelsen så småningom. Men i nuläget, eftersom vi inte har fattat något beslut, svarar jag att vi inte är med.

Relaterat material

50 procents chans att Skåne fortsätter i 3R

3R kan bli 2R – risk att Skåne hoppar av

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev