Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne tjänar miljoner på billigare pacemakers

Publicerad: 26 februari 2009, 09:00

Tillsammans med tre andra landsting har Region Skåne pressat priserna på pacemakers, implementerbara defibrillatorer, ICD och elektroder med 45 procent. Region Skåne sparar därmed 24 miljoner kronor om året.


Per Dahlgren, inköpsdirektör i Region Skåne, uppger att prissänkningen gör att fler patienter nu kan behandlas, med bibehållen kvalitet.

I dag, onsdag, avslutades den upphandling som regionen genomfört tillsammans med landstingen i Blekinge, Halland och Kronoberg. Sammanlagt implanteras dosor för omkring 80 miljoner kronor i dessa fyra landsting, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av den svenska marknaden.

Den leverantör som kom med bäst priserbjudande på standardprodukterna, garanterades i gengäld att få stå för 70 procent av dosorna. Det gjorde att intresset för upphandlingen varit stor.

Företaget Medtronic vann upphandlingen. Tillsammans med två andra leverantörer, Octopus Medical och St Jude Medical Sweden, kommer Medtronic att få dela på resterande 30 procent av volymen.

Anledningen till att man vill ha in fler leverantörer än en är enligt Per Dahlgren att man då får ett större utbud av produkter, som kan behövas i de mest komplicerade fallen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev