Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne vill ha digitala visselblåsare

Publicerad: 25 augusti 2014, 08:05

Foto: photos.com

IT-system, administration och dåliga chefer. Alla får en släng av sleven av regionpolitikerna i Skåne.


Genom den så kallade Förenklingskommissionen har politiker i Region Skåne arbetat fram förslag på hur ”skånsk sjukvård kan bedrivas på ett enklare sätt med mindre administrativt krångel”. Anställda har kunnat skicka in förslag till politikerna via en digital brevlåda och i en delrapport föreslår nu kommissionens ordförande, folkpartisten Gilbert Tribo, att funktionen permanentas. Och att den ger möjlighet till anonymitet.

– Anställda känner ibland att det här vågar jag inte lyfta med min chef. Man är rädd för vad chefen ska tycka om saker och ting. Repressalier är kanske ett starkt ord men man är rädd för att saker inte ska bli väl mottaget. Och då behöver man ha ett anonymiserat sådant här omhändertagande, säger han till Dagens Medicin.

Kommissionen föreslår även att det införs en administrationsprövning för alla system som ska införas i regionen. Gilbert Tribo förklarar:

– Leder detta till ökad administration? Stjäl detta mer tid? Då måste det faktiskt ställas mot den nytta den gör.

Även om klagomål på krångliga IT-system utgör en stor del av det som hittills kommit in till den digitala brevlådan anser Gilbert Tribo att de ibland får skulden för problem som i själva verket kan var följden av andra administrativa beslut. Han förklarar vidare att införandet av olika it-system och administrativa rutiner oftast görs på tjänstemannanivå. Men.

– Det är klart att vi från politiken också är ganska glada på att införa saker och ting som också leder till ökad administration. Vi har till exempel målrelaterade ersättningar. Och där blir det viktigt att vi gör en administrationsprövning. Det ska inte bara vara för tjänstemännen utan lika mycket för oss i politiken, att vi ska hålla fingrarna ifrån.

Så då krävs det ett visst mått av självkritik?

– Ja, verkligen. Jag har själv varit med och fattat flera beslut som leder till en ökad administration, det ska jag villigt erkänna.

Om allt går som Gilbert Tribo vill kan systemet med visselblåsarfunktionen införas redan i början av nästa år. Han understryker också att han tror att det är bra om eventuella missförhållanden inte läcker ut till pressen utan åtgärdas av politikerna i ett så tidigt skede som möjligt.

Samtidigt öppnar ni upp för att man ska kunna gå förbi sin närmsta chef.

– Absolut. Jag tycker att man ska sköta så mycket som möjligt i linjen och ta det med sin närmsta chef. Men vi vet att det finns ett antal chefer som inte fungerar på sin post.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev