onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skåne vill ha nationell sms-räddning vid hjärtstopp

Publicerad: 25 april 2014, 05:00

Hjärtsjuka i hela landet ska snabbt kunna få hjälp av hjärt-lungräddare, som larmas till platsen via sms. Systemet kan bli nationellt, om Region Skånes planer går i lås.


Sms-larm till personer som kan hjärt- lungräddning, HLR, har räddat många liv i Stockholm där systemet prövats sedan 2010. Region Skåne vill nu arbeta för att systemet utvecklas i hela landet. Det vill man göra tillsammans med Inera, som ansvarar för landstingens gemensamma e-hälsoarbete, och Stockholms läns landsting samt Västra Götalandsregionen – som i höstas beslutade att införa sms-livräddare.

Systemet bygger på att larmoperatören – när denne får in larm om ett misstänkt hjärtstopp –aktiverar ett positioneringssystem som känner av var det finns mobilanvändare som kan HLR, och som anslutit sig till systemet. Dessa får ett sms där det framgår var den sjuka finns. De kan då bege sig dit snabbt och ge HLR i väntan på ambulansen.

Resultaten från de projekt som pågår i Stockholmsområdet är så positiva att Region Skåne, inte bara bör införa konceptet, utan även sprida det, enligt ett beslutsunderlag till hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsdirektören får därför i uppdrag att undersöka möjligheterna för detta.

Samtidigt påpekas att det rent juridiskt inte går att hantera systemet annat än inom ett forskningsprojekt.

Region Skåne hoppas också på en samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev