fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skånechef avgår i protest

Publicerad: 26 oktober 2012, 07:47

Foto: Pressbild

Det nya sparpaketet i Skåne fick chefen på kvinnokliniken på Sus att hoppa av.


Ett nytt sparpaket på 390 miljoner kronor, och oförändrad skatt. Det står klart efter att Region Skåne presenterade sin budget under torsdagen.

De flesta pengarna ska sparas in genom att personalen ska arbeta effektivare, främst inom sjukvården.

– Det kan handla om att ändra arbetssätt, schemaläggning eller att jobba i team. Då får man ut avsevärt mycket mer för exakt samma pengar som man hade förra året, säger regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) till Sydnytt i SVT.

Under torsdagseftermiddagen meddelande Göran Lingman, chef på kvinnokliniken på Sus i Malmö och Lund, att han avgår. Orsaken är att han inte längre anser att han kan ta ansvar för verksamheten, eftersom han befarar en nedmontering av kvinnosjukvården.

I ett brev till sina medarbetare skrev han bland annat:

"Hälsovalens effekter på SUS, det stora sparbetinget liksom det totala anställningsstoppet vars effekter är kritiska för vården är det som gjort att jag valt att avsluta mitt chefsskap på kvinnokliniken."

Göran Lingman skriver i brevet att han har försökt genomföra de besparingsplaner som lagts fram, men att effekterna har uteblivit.

Han får medhåll av Karin Reimegård, förlossningschef på Sus, som i ett inslag i Sydnytt i SVT säger att hon inte vet hur hon ska kunna ta ansvar för situationen.

– Vi kan inte se att vi kan spara mera. Jag kan inte uttala mig om andra verksamheter men förlossningsvården är ju sådan att kvinnorna kommer vilken tid som helst på dygnet, vilken dag som helst i veckan och utan att vi har någon möjlighet att planera. Så vi måste ha bemanningen och resurserna för att klara av det. Och vi är redan över gränsen vad det gäller besparingarna på personalsidan, säger hon.

Enligt SVT har kvinnokliniken i dag övertrasserat budgeten med 11 procent, och har krav på sig att spara mer.

Göran Lingman har varit verksamhetschef inom skånsk kvinnosjukvård i tio år.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev