Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skånes it-satsning spränger ramen

Publicerad: 1 september 2017, 11:23

För att kunna upphandla ett sammanhållet digitalt vårdinformationssystem vill regionen nu öka investeringsramen till 1,3 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Region Skåne var först att lämna det stora it-samarbetet 3R då de skånska regionpolitikerna såg ett behov av att få till stånd en snabb lösning för sitt åldrade journalsystem Melior. Men det som var tänkt som en snabb uppdatering stoppades i fjol av kammarrätten som ansåg att regionen inte gjort rätt vid upphandlingen.

I stället började regionen om och beslutade att genom så kallad konkurrenspräglad dialog upphandla ett sammanhållet digitalt vårdinformationssystem. Men de pengar som var avsatta för upphandlingen i regionens budget räcker inte, konstaterar Beredningen för framtidens sjukvård. Beredningen konstaterar att beräkningarna inte längre är relevanta. Regionstyrelsen fattade under torsdagen därför beslut om att föreslå regionfullmäktige att utöka kostnadsramen till 1,3 miljarder kronor.

Enligt Lars Blixt på Regions Skånes ekonomiavdelning var den ursprungliga budgeten för en uppgradering av Melior 400 miljoner kronor. Att jämföra kostnaderna anser han dock är att jämföra äpplen och päron eftersom den nya upphandlingen även kommer att innehålla andra utgifter, exempelvis egna personalinsatser.

Relaterat material

Skåne måste upphandla journalsystem på nytt

Skånepolitiker svänger om 3R

Skåne står utanför 3R:s upphandling

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News