Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skånska verksamhetschefer vill inte slå samman sjukhus

Publicerad: 26 oktober 2009, 15:53

Flera verksamhetschefer i Skåne är skeptiska till att jobba på ett nytt sammanslaget universitetssjukhus. (Ny version 15.54)


– Jag tror på att slå ihop viss högspecialiserad verksamhet, men att slå ihop all verksamhet, även vardagssjukvård, ställer jag mig tveksam till. Om verksamheten fungerar i dag ser jag ingen anledning att ändra på någonting. Stordrift är inget självändamål, säger Åsa Hallgårde, läkare och verksamhetschef för infektionssjukvården i Lund.

Naomi Clyne, läkare och verksamhetschef för njurmedicinska kliniken i Lund, har en liknande inställning.

– Min grundinställning är att en decentraliserad organisation är mer effektiv. Nu kanske verksamhetschefer får åka flera mil för att få träffa sina medarbetare. Det innebär en större risk för kommunikationsproblem som kan drabba patienten. Jag ser en centraliserad organisation som riskabel, säger hon.

Andra räknar med att kunna jobba vidare som tidigare även med den nya organisationen.

– Vi finns bara i Malmö i dag och betraktas som en gemensam verksamhet, så den här sammanslagningen får inga konsekvenser för oss. Det tog två år att slå ihop verksamheterna och jag är glad över att vi inte behöver lägga mer tid på det. I stället kan vi ägna oss åt det vi tycker är roligt, vårt jobb och patienten, säger Aleksander Giwercman, läkare och verksamhetschef för repoduktionsmedicinskt centrum i Malmö.

Relaterat material

Universitetssjukhus slås ihop

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev