Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skaraborgs sjukhus stoppar Disc-utbildningar

Publicerad: 4 februari 2020, 12:16

Skaraborgs sjukhus väljer nu att stoppa pseudovetenskapliga utbildningar för läkare. Detta efter att Västra Götalandsregionen utsetts till ”Årets förvillare” tillsammans med tre andra regioner av föreningen Vetenskap och Folkbildning.


Drygt 120 ST- och AT-läkare vid Skaraborgs sjukhus har de senaste tre åren genomgått ledarskapsutbildningar där den så kallade Disc-modellen ingått. Modellen går ut på att man kategoriserar människor i olika färger efter att de har genomgått ett personlighetstest.

Modellen har starkt kritiserats av psykologer, forskare och författare inom beteendevetenskap som kallar den pseudovetenskaplig och jämför den med ett kvällstidningshoroskop.

I början på året utsågs Region Västragötaland till ”Årets förvillare” tillsammans med tre andra regioner av föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF. Detta efter att de spenderat miljontals kronor på utbildningar där Disc-modellen funnits med.

Nu väljer Skaraborgs sjukhus att stoppa de konsultledda utbildningarna.

– Det har tagits ett beslut om att inte fortsätta köpa in utbildningarna, där Disc-modellen funnits med som ett självskattningsmoment, säger Mikael Malmborg, kommunikationschef vid Skaraborgs sjukhus.

Han säger att modellen varit en liten del i utbildningen, men att man ändå gjort bedömningen att ta bort den. Och att kursinnehållet diskuterades redan i början av året.

– Men visst, den senaste tidens kritik har säkert spelat in, säger han.
Enligt P4 Skaraborg har sjukhuset spenderat två miljoner kronor på utbildningarna sedan 2017. Något som Mikael Malmborg inte tycker ger en korrekt bild.

– Självskattningstesten har ingått som en del i en större utbildning, och omfattat två och en halv timme av en treveckorsutbildning. Det övriga innehållet i utbildningen har fått ett gott betyg, säger han.

Gabriel Holmqvist, vid Region Västragötaland, säger till TT att det på central nivå finns en förväntan om att momentet ska avslutas i alla förvaltningar.

Östergötland och Halland som också utsågs till ”Årets förvillare” har i stället valt att plocka bort delen som innehåller Disc-modellen ur sina utbildningar för läkare, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Västernorrland som var den fjärde regionen som utsågs till ”Årets förvillare” har ännu inte valt att förändra något i sina utbildningar. Men funderar på saken inför nästa utbildningsstart till hösten 2020, rapporterar TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev