tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skarp kritik mot Kommunal

Publicerad: 15 januari 2016, 13:36

Margot Wallström (S).

Foto: Kennet Ruona

NY VERSION Utrikesminister Margot Wallström (S) är djupt kritisk mot de felaktiga uppgifter som ska ha kommit från ordföranden Annelie Nordström. Men fackordföranden sitter kvar.


– Jag är arg och besviken på Kommunal, säger Margot Wallström (S) i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Bakgrunden till utrikesministerns upprörda uttalande är den härva av märkliga bostadsöverlåtelser, dyra spritfester och fria hotellövernattningar som Aftonbladet nyligen avslöjat och där Annelie Nordström uppenbarligen verkar ha varit delaktig.

Enligt Aftonbladet ska Annelie Nordström ha tipsat Margot Wallström om möjligheten att få en lägenhet via Kommunal och utrikesminstern säger till tidningen att hon fått besked från ”högsta nivå” om att uthyrningen skett enligt regelverket och att hon inte gått före i någon bostadskö.

Nu visar det sig att det är just det som hänt.

– Det är oacceptabelt, det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de har sagt till mig, säger Margot Wallström i TT-intervjun och lägger till att hon sagt upp lägenhetskontraktet och har för avsikt att snarast flytta från lägenheten.

När Dagens Medicin redogjorde för det faktum att Socialdemokraterna tagit makten över svensk sjukvård – men att inriktningen fortfarande var oklar – hamnade Annelie Nordström på 17:e plats på Dagens Medicins maktlista.

Ett internt omdöme om Annelie Nordström var att hon inte var tillräckligt "lösningsorienterad". Men sin egen bostadssituation har hon löst smidigt. Utan att betala en krona har hon själv, via flera av förbundets lägenheter, avancerat till en nybyggd fyrarumslägenhet på 116 kvadratmeter på Sveavägen i Stockholm.

På en presskonferens på fredagseftermiddagen sade Annelie Nordström att den lägenhet som Margot Wallström fått hyra var en lägenhet som Kommunal hyrde ut till tillfälliga hyresgäster på kort eller lång sikt.

Den information som utrikesministern fått om att hon inte hade gått före i någon kö beskrev Kommunals ordförande som ”helt korrekt”. Annelie Nordström sade vidare att Kommunal inte omfattas av den frivilliga överenskommelse som i Stockholm råder mellan privata fastighetsägare och Bostadsförmedling om att hälften av alla lediga lägenheter ska lämnas till Bostadsförmedlingen.

Fackförbundets lägenheter regleras i stället av en policy tagen av förbundsstyrelsen och som säger att det är ett mål att 50 procent av lägenheterna ska stå till Kommunals förfogande. I dagsläget ska omkring 35 procent av lägenheterna vara uthyrda till Kommunals medlemmar och de resterande 65 procent på den öppna hyresmarkanden.

– Kommunal lämnar tills vidare därför inga lägenheter till Bostadsförmedlingen, sade Annelie Nordström.

På frågan om hon ljugit för utrikesministern svarade hon.

– Jag vill inte prata om lögner, Margot måste ha missförstått de uppgifter hon har fått.

Kommunals ordförande sade vidare att hon inte ville kommentera Margot Wallströms anklagelser om att hon ljugit.

– Jag vill väldigt gärna lämna känslor utanför det här.

På den oundvikliga frågan om hon kunde sitta kvar svarade hon:

– Jag är vald av förra kongressen 2013. Vi har kongress i maj 2016. Jag anser att jag i det här läget har ett ansvar för att reda ut och rätta till sådant som har gått fel i Kommunal. Det är den bedömningen jag gör i dag. Sedan får kongressen avgöra vilken ordförande man vill ha för de kommande tre åren.

Detta har hänt

■ Aftonbladet avslöjar att Kommunals styrelsemedlemmar inte har betalt för övernattningar på förbundets hotell. Vidlyftig representation med mycket vin och sprit samt shower med sexuella teman på förbundets restaurang. Samtidigt visar förbundets egen krognäring på stora ekonomiska förluster.
■ Förbundskassören Anders Bergström avgår – med avgångsvederlag (78 procent av sin lön i 34 månader). Annelie Nordström ber offentligt om ursäkt men tänker sitta kvar.
■ Avslöjandena fortsätter. Det visar sig att Kommunal inte lämnat en enda lägenhet i sina fastigheter till bostadsförmedlingen under 16 år. Däremot har flera stora och centrala paradvåningar utan kostnad överlåtits till interna chefer och politiker.
■ Fram till och med fredag har 1 400 medlemmar lämnat Kommunal.

KRISTOFER GUSTAFSSON, JENS KREY

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev