Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skarp kritik mot Varuförsörjningsnämnden

Publicerad: 18 mars 2020, 12:35

”Jag är ödmjuk inför kritiken. Även om jag tycker att det finns vissa sakfel i deras granskning”, säger Varuförsörjningsnämndens ordförande Behcet Barsom.

Varuförsörjningsnämnden brast allvarligt när de upphandlade Apotekstjänst som ny distributör av förbrukningsmaterial. Det menar regionrevisorerna som har granskat vad som hände i samband med leveranskrisen.

Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenRegion UppsalaRegion SörmlandRegion Örebro LänRegion Västmanland

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Jag är ödmjuk inför kritiken. Även om jag tycker att det finns vissa sakfel i deras granskning, säger Varuförsörjningsnämndens ordförande Behcet Barsom (KD).

Revisorerna för regionerna Uppsala, Dalarna, Västmanland, Sörmland och Örebro län har granskat vad som hände i samband med bytet av tredjepartsleverantör från Medic till Apotekstjänst den 1 oktober förra året. Ett byte som orsakade en omfattande materialkris, med hundratals inställda operationer som följd.

Revisorerna riktar nu skarp kritik mot Varuförsörjningsnämnden – som skötte upphandlingen av ny distributör åt regionerna. Nämnden kritiseras för att inte ha haft tillräcklig styrning och kontroll av varken upphandlingen eller implementeringen av Apotekstjänst.

Revisorerna skriver vidare att nämnden inte genomfört en riskanalys inför förfrågningsunderlaget. Och att det saknats en upphandlingsstrategi som tagit hänsyn till känsligheten i regionernas kärnverksamheter.

De skriver också att informationen om att distributionen av sjukvårdsmaterial skulle fungera som vanligt saknade underlag. Och att det saknades verifiering av kritiska moment i logistikprocessen och av Apotekstjänsts förberedelser inför avtalsstart.

– Det finns delar i deras granskning som jag inte håller med om. Jag vill inte gå in på vilka ännu. Vi ska ha nämnd på torsdag, och då ska vi gå igenom deras skrivelse. Men jag tycker att i vissa delar har granskningen sakfel, säger Behcet Barsom.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om att Apotekstjänst skyllt stora delar av leveranskrisen på Varuförsörjningsnämnden, som företaget menar inte lämnade över tillräcklig information om bland annat artikelregister.

Revisorerna skriver att en av grundförutsättningarna för att distributionen skulle ha kunnat fungera i enlighet med avtalet var att Apotekstjänst kunde bygga sina logistiklösningar från Varuförsörjningsnämndens artikelregister, men att artikelregistret inte varit kvalitetssäkrat vid bytet av leverantör.

Revisorerna tar inte ställning i ansvarsfrågan men skriver att nämnden hade kunnat bedöma riskerna med de olika anbudsgivarnas logistiklösningar om det hade funnits med som ett krav i förfrågningsunderlaget. Och att när det inte fanns med borde nämnden eller dess förvaltning ha gjort en riskanalys av distributörens logistiklösning.

– Vi var tydliga i avtalet med att det var Apotekstjänsts ansvar att ta fram en fungerande logistiklösning, men har samtidigt varit behjälpliga att ge dem Medics underlag, säger Behcet Barsom .

Behcet Barsom säger att det säkert finns mycket som stämmer i revisorernas kritik, både i upphandlingsfasen och implementeringsfasen. Men säger samtidigt att nämnden gav förvaltningen i formellt uppdrag att göra en ordentlig riskanalys.

– Vi får ta med oss det och se över vad som kan göras bättre framöver. Det är en väldigt samhällsviktig verksamhet, och det kan bara bli bättre, säger han.

Varuförsörjningsnämnde ska ha bemött revisorernas synpunkter senast den 30 juni.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev