Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skärpt straff för Troilius

Publicerad: 11 december 2007, 15:30

Plastikkirurgen Carl Troilius dömdes i dag i hovrätten över Skåne och Blekinge till fyra års fängelse för grov våldtäkt. Det är en skärpning av tingsrättens tidigare dom.


I september dömde tingsrätten Carl Troilius till fängelse i tre och ett halvt år för våldtäkt. Både åklagaren och Troilius försvarare överklagade domen.

Hovrättens dom som föll i dag är alltså en skärpning, då rätten dömer plastikkirurgen för grov våldtäkt i stället för, som i tingsrätten, våldtäkt av normalgraden.

Anledningen till att hovrätten bedömer våldtäkten som grov är, enligt ett pressmeddelande, dels att Troilius missbrukat kvinnans förtroende för honom som läkare, dels att han utan medicinska skäl använt narkosmedel på henne för att kunna genomföra våldtäkten då hon var försatt i ett hjälplöst tillstånd.

Det har även kunnat styrkas att Troilius sperma funnits på prov tagna djupt inne i kvinnans slida, och att sperman inte har kunnat hamna där på annat sätt än genom samlag.

Carl Troilius har i hovrättsförhandlingarna ändrat sin tidigare utsaga om att han haft sperma på fingrarna och att den av misstag hamnat i kvinnans slida då han behandlat henne. I stället har han hävdat att han och kvinnan haft frivilligt samlag kvällen före den påstådda våldtäkten.

Denna förklaring förkastar dock hovrätten som långsökt och icke trovärdig.

Hovrätten fastställer dessutom tingsrättens beslut om att Troilius ska betala ett skadestånd om 180 000 kronor till den 24-åriga kvinna han dömts för att ha våldtagit.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev