Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skärpta krav för att få bli psykoterapeut föreslås

Publicerad: 1 juni 2010, 14:30

Högskoleverket föreslår att antagningskraven till psykoterapeututbildningen skärps. De grundläggande utbildningarna i psykoterapi avvecklas.


Högskoleverket fick i april i fjol uppdraget att utreda psykoterapeututbildningen. Detta efter att examensrätten drogs in 2007 för sju utbildningsanordnare. Ingen annan utbildning har varit så ifrågasatt av Högskoleverket som just psykoterapeututbildningen. I dag är bara tolv utbildningsanordnare kvar.

Det största problemet har varit att studenter med mycket varierande förkunskaper har antagits, vilket har fått konsekvenser för kvaliteten på utbildningen. Därför föreslår nu Högskoleverket en radikal förändring av antagningen till psykoterapeututbildningen.

I stället för grundläggande utbildning i psykoterapi måste man i fortsättningen ha förkunskaper från psykologexamen, läkarexamen med specialistkompetens inom psykiatri, specialistsjuksköterskexamen med inriktning mot psykiatri eller socionomexamen, för att få söka till psykoterapeututbildningen. De nuvarande grundutbildningarna inom psykoterapi vill Högskoleverket avveckla. En grundläggande psykoterapiutbildning bör i stället integreras i utbildningarna som ger behörighet att söka till psykoterapeututbildningen, exempelvis dagens psykologutbildning.

Ett annat problem har varit att utbildningen i många fall har getts av enskilda utbildningsanordnare. De har haft svårt att leva upp till kraven på disputerade lärare, forskningsbaserad undervisning, långsiktighet och stabilitet.

Utbildningen har inte heller hängt med i den snabba utvecklingen inom neurovetenskapen och utvecklingen av psykofarmakologin.

Den förändrade utbildningen till psykoterapeut ska därför innehålla klinisk praktik och omfatta 180 högskolepoäng. Hela utbildningen ska kvalitetssäkras och bedrivas inom offentlig kontroll.

I dag omfattar utbildningen endast 90 poäng, då den är treårig och bedrivs på halvtid.

– När vi gjorde utvärderingen såg vi att det fanns stora brister, framförallt i studenternas förkunskaper, den grundläggande utbildningen i psykoterapi var inte tillräcklig. Att ha en grundutbildning som är fri och står utanför all kvalitetskontroll är en orimlighet i sig. En dålig utbildning kan skada patienterna, därför måste psykoterapeututbildningen stramas upp, säger Iréne Häggström, utredare vid Högskoleverket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev