tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skärpta riktlinjer för fentanyl i Halland

Publicerad: 10 februari 2012, 10:22

Läkemedelskommittén i Region Halland skärper sina anvisningar om fentanyl efter larmrapporterna om dödsfall bland missbrukare.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Sedan inledningen av förra året har åtta missbrukare i Halland avlidit efter att ha använt smärtstillande fentanylplåster som narkotika. Samtidigt visar statistik från Läkemedelsverket att förskrivningen av fentanyl i Halland ligger över riksgenomsnittet.

Nu har läkemedelskommittén i Halland beslutat att ändra sina anvisningar. Fentanyl ska enbart rekommenderas till cancerpatienter med kronisk smärta, skriver Hallandsposten.

– Så snart vi har formulerat och korrekturläst den nya texten kommer vi att skicka ett meddelande till alla förskrivare om just fentanyl och även lägga ut det på Region Hallands intranät. Terapirekommendationerna för 2012/2013 i sin helhet kommer annars ut först om ett par månader, säger läkemedelskommitténs ordförande Mikael Lundborg till tidningen.

Läkarna uppmanas också att tänka på vad som händer med plåstren efter att de har använts. Erfarenheten visar att missbrukarna ofta röker begagnade plåsterbitar som de har klippt sönder.

Relaterat material

Läkare granskas efter överdoser

Nya dödsfall kopplas till fentanylplåster

Polisen vill ha möte om fentanylplåster

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev