Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Skatteverket jagar norska sjukhus

Publicerad: 24 Juli 2007, 10:22

Norska vårdföretag som anställer svenskar ska betala svensk arbetsgivaravgift. Nu misstänker Skatteverket att många norska företag, däribland flera sjukhus, har smitit från avgiften och har inlett en granskning.


Skatteverket ska nu gå igenom sammanlagt 47 norska arbetsgivare inom hälso- och sjukvård, och kontrollera hur det ser ut med företagens anställningar av svenska läkare, sjuksköterskor och annan personal de senaste fem åren. Det skriver den norska affärstidningen Dagens Naeringsliv.

Uppgifterna ska sedan jämföras mot Försäkringskassans uppgifter.

- Norska arbetsgivare som inte betalat avgiften riskerar en stor smäll. Kraven kan sträcka sig tillbaka i tiden och det kan bli kostsamt för företagen, säger Pia Blank, jurist vid Skatteverket, till tidningen.

Den svenska arbetsgivaravgiften är nästan dubbelt så hög som den norska, men hur mycket pengar det kan komma att röra sig om totalt är ännu för tidigt att säga.

Wegard Harsvik, statssekreterare vid det norska helse- og omsorgsdepartementet, säger att Norge aktivt ska delta för att utreda hur det ligger till med de eventuellt obetalda arbetsgivaravgifterna.

- Vi måste ta reda på om detta sker, i vilken omfattning och därefter vem som har ansvaret för det och blir sittande med räkningen, säger han till Dagens Naeringsliv.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev