Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skelettskador läkte efter många år

Publicerad: 10 juni 2016, 07:02

Läkaren Kristina Forslind har granskat tusentals röntgenbilder och kommit fram till att skelettskador som uppstår vid ledgångsreumatism läker i högre grad än vad man tidigare har trott.


Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

I början av 2000-talet skickade Kristina Forslind, docent i reumatologi vid Lunds universitet, och hennes kollegor in en studie till en medicinsk tidskrift som pekade på att skelettskador vid ledgångsreumatism kan läka.

– Redaktören sa att vi skulle ta bort de resultaten eftersom man på den tiden inte ansåg att skelettskador läker vid ledgångsreumatism och granskaren trodde därför inte på våra resultat. Men vi sa nej och att vi kommer att skicka studien till en annan tidskrift i stället och då valde redaktören att publicera artikeln ändå, berättar hon för Dagens Medicin.

Enligt henne är det nu inte längre ifrågasatt att skador kan läka vid reumatoid artrit. Och på Eular presenterade hon under torsdagen nya resultat som styrker det under en session i en av kongresscentrets större salar.

För studien har hon tittat på röntgenbilder för nära 400 patienter.

– Jag har granskat bilder från fem olika tillfällen på båda händerna och på båda fötterna för varje patient så det blir väldigt många röntgenbilder som jag har jämfört, konstaterar hon.

Till skillnad från den tidigare studien, där MR användes, ingår endast bilder från vanlig slätröntgen i den här studien. Skälet är att när materialet började samlas in så användes endast slätröntgen för att diagnostisera ledgångsreumatism och i den här studien har forskarna velat gå så långt tillbaka som möjligt.

Studien sträcker sig över åtta år och enligt resultaten hade 16 procent av patienterna tecken på läkning ett år efter det första mättillfället. Andelen patienter som uppvisade läkning ökade sedan vid varje mättillfälle och när åtta år hade gått kunde forskarna konstatera läkning i någon led hos mer än hälften av patienterna.

Vilket är vanligast, att skelettskador på leder läker eller att det tillkommer nya skador hos patienter med ledgångsreumatism?

– Känslan är att det är vanligare att det tillkommer nya skador. Vi kommer att ta upp det i artikeln som vi planerar att publicera senare, men den här studien syftar främst till att undersöka hur vanligt det är med läkning.

När Kristina Forslind presenterade sina resultat fick hon många frågor.

En deltagare var kritisk till att studien inte är blindad och ansåg att det påverkar resultatet. Kristina Forslind svarade bestämt att hon inte höll med. Hon menar att det är viktigt att röntgenbilderna jämförs med varandra kronologisk för att man ska kunna ta hänsyn till anatomiska variationer hos patienterna och då är det inte möjligt att göra studien blindad.

Frågeställaren höll inte med om det.

När Dagens Medicin talar med Kristina Forslind efter presentationen är hon inte längre lika säker på att det faktistkt är okontroversiellt i dag att det sker läkning av skelettskador vid ledgångsreumatism. Hon tror att några av de kritiska frågorna egentligen handlade om att frågeställarna fortfarande inte tror på att det förekommer läkning.

Läs abstract till studien.

Kristina Forslind med flera. Occurrence of repair of erosions during eight years in a large inception cohort of patients with rheumatoid arthritis – a barfot-study. Presenterad på Eular 2016.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News