Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skelleftebor drabbas oftare av glaukom

Publicerad: 26 februari 2013, 13:29

Ovanligt många boende i Skellefteå har en särskild riskfaktor som gör det upp till fem gånger mer troligt att de får ögonsjukdomen glaukom.


Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Flera av ögonläkaren Siv Åströms patienter på ögonkliniken i Skellefteå hade pseudoexfoliationer, en utfällning av glycoprotein i ögat som hos vissa gör att trycket i ögat stiger. Denna linsbeläggning ökar i sin tur risken för att drabbas av glaukom, en sjukdom som kommer smygande långsamt och ibland inte upptäcks förrän skadan på synfältet redan är skedd.

– De vi hade på kliniken gick på årliga kontroller, men jag undrade hur många som fanns ute i samhället som vi inte visste om, säger Siv Åström.

Genom att följa 339 slumpvis utvalda skelleftebor födda 1915 sökte hon svaren. Gruppen utgjorde 40 procent av de skelleftebor som fötts det året, och Siv Åström följde under 21 års tid deras pseudoexfoliationer, ögontrycket och eventuell glaukom.

Linsbeläggningen hittade hon hos 23 procent av patienterna när de var 66 år gamla något som ökat till 61 procent när gruppen nått 87 års ålder.

– Förekomsten varierar men detta är de högsta resultat av pseudoexfoliationer som finns publicerade i världen. Det finns en ärftlig faktor, men det finns sannolikt fler förklaringar, säger Siv Åström som påpekar att studier i Grekland, Iran och Indien oftare hittat linsbeläggningen hos män, medan studier i nordiska länder funnit att det varit vanligare hos kvinnor.

Risken för glaukom ökade med upp till fem gånger hos de som hade linsbeläggningen. Glaukom fanns hos 2 procent av gruppen när undersökningarna startade 1981 och hade ökat till 25 procent vid den sista kollen 2002.

– Alla bör kontrollera ögontrycket någon gång när man fyllt 50 år. De som har uppmät tryck i ögat på 26 milli­meter kvicksilver eller över bör remitteras till ögonklinik, säger Siv Åström.

CHRISTINA KENNEDY

Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News