Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skenande städmaskin körde på patient

Publicerad: 13 augusti 2020, 06:02

En svårt sjuk patient blev under transport påkörd av ett skenande städfordon och föll ur sängen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det framgår av en lex Maria-anmälan som sjukhuset gjort. Patienten avled senare, men det huruvida olyckan bidrog till det är oklart.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

Patienten i fråga var på väg till en vårdavdelning för palliativ vård, när sängen blev påkörd så att patienten föll i golvet. Patienttransporten gick genom en kulvert, där ett städfordon enligt uppgift inte ska ha gått att kontrollera. Föraren var enligt anmälan, som Dagens Medicin tagit del av, van att köra städmaskinen och upplevde att den skenade.

Händelsen uppmärksammades först av Göteborgs-Posten. Den svårt sjuka patienten togs om hand av personalen som var med under transporten. Dessutom tillkallades ett mobilt intensivvårdsteam.

”Man fann lösa tänder men inga andra uppenbara skador kunde identifieras och med tanke på patientens sedan tidigare terminala, palliativa tillstånd gjordes ingen vidare kartläggning”, står det i anmälan.

Av anmälan framgår också att patienten senare avled, men att det är oklart om olyckan påverkade förloppet. Närstående ska dock ha uppfattat det hela som obehagligt.

Olyckan inträffade i juni, men anmäldes nu i augusti.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev