Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skepsis mot p-piller gör allt fler oplanerat gravida

Publicerad: 30 november 2007, 07:25

RIKSSTÄMMAN FREDAG Trenden är tydlig. Allt fler, särskilt kvinnor födda utanför Europa, vill inte använda p-piller. Orsaken är delvis kulturell, men massmedias larmrapporter spelar också en stor roll. Vid ett symposium i dag diskuteras hur kultur och massmedia påverkar kvinnors val av preventivmedel och vilka effekter det får för samhället och sjukvården.


I dag uppskattas bortåt hälften av alla graviditeter i Sverige vara oplanerade.

Ian Milsom, överläkare på kvinnokliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, och deltagare på symposiet, menar att utvecklingen till stor del beror på rädsla för p-piller. Studier som han kommer att redovisa visar att kvinnor i åldrarna 19 till 24 år anger just rädsla som den viktigaste anledningen till att de inte använder p-piller.

– För 10 till 15 sedan år såg det annorlunda ut. De kvinnor som började med p-piller fortsatte även om deras förhållande tog slut. Och om kvinnan slutar med p-piller så blir det problem eftersom alla inte använder kondom, säger han.

Medielarm fick kvinnor att sluta
Kristina Gemzell, överläkare på kvinnokliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, är moderator vid symposiet. Enligt henne finns det tydliga exempel på hur medialarm fått kvinnor att sluta med sina p-piller.

– Och det leder till ett ökat antal oönskade graviditeter och aborter, säger hon.
Det är främst risken för blodpropp och bröst- och cervixcancer i samband med p-piller som fått ett stort genomslag i massmedia.

Hur stor, eller rättare liten, risken i själva verket är kommer att diskuteras på symposiet, men också vad som krävs av sjukvården för att den ska nå ut med sitt budskap.

Ian Milsom är orolig för att de resursminskningar som sjukvården drabbats av på många håll ska minska möjligheterna att ge saklig information åt allmänheten.

– Det finns en risk för detta, men det här är en viktig del som sjukvården måste prioritera, säger han.
Förändringarna i det svenska samhället på-verkar också preventivmedelsrådgivningen.
 Det gäller inte minst i mötet med andra kulturer. Martina Franck  är barnmorska vid Spånga-
Tensta barnmorskemottagning och kommer på symposiet bland annat att delge sina erfarenheter av att möta unga invandrarkvinnor. Hon anser att det är viktigt att skaffa sig kunskap om de villkor som kvinnorna lever under för att nå ut med informationen.

– Det är där kärnan finns. Vi kan aldrig generalisera utan varje möte är unikt, säger Martina Franck.
Utbildning i kulturmöten

Martina Franck menar också att alla vårdutbildningar måste ha kurser om möten med människor från andra kulturer.

Dessutom krävs en kontinuerlig fortbildning för att lära sig strategier för att kunna ta upp frågor som könsstympning och andra känsliga ämnen.

Forskningen kring nya, säkra preventivmedel, inte minst för män, kommer också att diskuteras på symposiet.

– Trenden är att hitta metoder som har positiva hälsoeffekter och en hög effektivitet. Och som är enkla att använda och komma ihåg till skillnad från p-piller, säger Kristina Gemzell.

Set Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News