Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skilda i USA hade ökad risk för kroniska hälsoproblem

Publicerad: 4 augusti 2009, 12:20

En skilsmässa ökar risken för hjärtproblem och cancer, antyder en ny studie. Att gifta om sig hjälper bara delvis.


Forskare vid University of Chicago och Johns Hopkins University i USA har sammanställt uppgifter om 8 652 personer i åldrarna 51 till 61 år. Drygt hälften av dem var gifta när studien genomfördes. Omkring 40 procent hade förlorat sin äkta hälft i en skilsmässa eller genom dödsfall.

Enligt studien var kroniska hälsoproblem som hjärtsjukdomar, cancer och diabetes 20 procent vanligare bland dem som blivit ensamma än bland dem som fortfarande var gifta. Problem med rörligheten var 23 procent vanligare.

Av de 40 procent som blivit ensamma hade omkring hälften gift om sig vid tidpunkten för studierna. Även de mådde sämre än dem som var kvar i sitt ursprungliga äktenskap. Kroniska hälsoproblem var 12 procent vanligare och problem med rörligheten 19 procent vanligare.

Även om andra faktorer skulle kunna spela in misstänker forskarna att det faktiskt finns ett kausalt samband mellan att bli ensam och att hälsan försämras.

– När din äkta hälft blir sjuk och är på väg att dö eller ditt äktenskap blir sjukt och är på väg att dö stiger stressnivån. Du sover inte bra, du äter sämre, du hinner inte träna eller träffa dina vänner. Det är ett helt paket av negativa effekter, säger Linda Waite, professor i sociologi vid University of Chicago, till New York Times.

Den nya studien kommer att presenteras i septembernumret av Journal of Health and Social Behavior.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev