Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skillnad i väntetid ska analyseras

Publicerad: 23 maj 2014, 06:27

Socialstyrelsen ska göra årliga mätningar av väntetiden i cancervården. Det ingår i ett utbyggt uppdrag om att följa tillgängligheten.


Regeringen vill att Socialstyrelsen utvecklar uppföljningen av hälso- och sjukvårdens tillgänglighet. Ett sådant uppdrag fick myndigheten våren 2012 och har tidigare bland annat utvecklat system för att följa patienters väg genom vården. Fokus har särskilt legat på cancervård och de mest sjuka äldre.

Socialdepartementet vill nu att Socialstyrelsen går vidare. Myndigheten ska bland annat se över om det går att utveckla en sorts remiss-ID för att patientens väg genom specialistvården ska kunna följas. Socialstyrelsen ska också årligen mäta hur långa väntetiderna är inom cancervården och andra områden där nationella kvalitetsregister bjuder på data om väntetid.

Men socialdepartementet vill inte bara ha hårda siffror, utan också förklaringar. I uppdraget till Socialstyrelsen ingår också att analysera och förklara skillnader i väntetid, både mellan olika delar av landet och mellan och inom olika specialiteter.

Arbetet ska enligt planerna pågå under både 2014 och 2015. Socialstyrelsen ska slutredovisa sitt uppdrag senast den 31 mars 2016 och får i år 7 miljoner kronor för att klara sitt arbete.

Relaterat material

Regeringen satsar 2 miljarder på cancervården

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev