Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skillnad mellan rika och fattigas överlevnad i bröstcancer

Publicerad: 21 augusti 2007, 13:04

En dansk studie visar att välbärgade kvinnor har upp till 10 procent större chans att överleva bröstcancer, jämfört med fattiga kvinnor.


Studien, publicerad i International Journal of Cancer, bygger på observationer av sammanlagt 25 897 danska kvinnor som behandlats för bröstcancer mellan åren 1983 och 1999. Forskarna konstaterar att högutbildade kvinnor med arbete, hög inkomst och bra boende har 7 till 10 procents högre chans att överleva sin bröstcancer än lågutbildade, arbetslösa kvinnor med låg inkomst och sämre boende.

Forskarna har kompenserat för att fattiga kvinnor i lägre utsträckning än rika drabbas av bröstcancer.

– Även om den fattiga och den rika patienten kommer till sjukhus med sjukdomen i samma stadium så är chansen att överleva i genomsnitt högre för den rika jämfört med den fattiga, säger Susanne Oksbjerg Dalton, en av forskarna bakom studien, till den danska organisationen Kraeftens Bekaempelse.

En förklaring till den lägre överlevnaden kan enligt forskarna vara att de fattiga kvinnorna inte får optimal behandling för andra livshotande sjukdomar, som de kan ha parallellt med bröstcancern. Det visade sig nämligen att hos kvinnor med en annan sjukdom utöver bröstcancern var överlevnaden efter tio år 80 procent hos de rika kvinnorna, och endast 65 procent hos de fattigare.

International Journal of Cancer, online: Influence of socioeconomic factors on survival after breast cancer - A nationwide cohort study of women diagnosed with breast cancer in Denmark 1983-1999

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev