Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skillnader i hjärtvård består

Publicerad: 19 september 2007, 11:39

Södra Älvsborgs sjukhus, Länssjukhuset Ryhov och Akademiska sjukhuset. Dessa sjukhus erbjuder hjärtinfarktvård av absolut toppklass. Det konstateras i årsrapporterna från flera nationella kvalitetsregister.


Under det senaste året har vården av akut hjärtinfarkt ytterligare förbättrats genom ett brett införande av rutinmässig kranskärlsröntgen samt – hos flertalet patienter – även ballongvidgning och stentbehandling.

Det konstaterar det nationella kvalitetsregistret Riks-hia i sin årsrapport som offentliggjordes i dag, onsdag.

Rapportförfattarna skriver bland annat att även om skillnaderna i behandling mellan länen och sjukhusen minskar, så finns det fortfarande tydliga skillnader i behandlingens kvalitet. Bostadsorten avgör alltså fortfarande till viss del chanserna att överleva en infarkt.

I årsrapporten hamnar Södra Älvsborgs sjukhus, Länssjukhuset Ryhov samt Akademiska sjukhuset i Uppsala i topp. Där, konstaterar författarna, är vården av ”toppkvalitet”. Karlstads sjukhus får plus i kanten, inte så mycket på grund av vårdens kvalitet – snarare genom att uppvisa den största förbättringen i vårdkvalitet och vårdresultat under sista året.

Däremot imponerar kvaliteten inte lika mycket på exempelvis Skellefteå lasarett samt sjukhuset i Torsby, som hamnar i botten.

Landstingen i Jämtland, Dalarna och Gävleborg har – tillsammans med Halland och Värmland – den högsta dödligheten inom en månad efter en infarkt. I dessa landsting dör mellan 5,7 och 6,4 procent av patienterna inom en månad. I Uppsala, Södermanland och Blekinge, däremot, är motsvarande siffror mellan 3,7 och 3,9 procent.

Läs rapporten från Riks-hia och Sephia här Läs rapporten från Scaar här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News