Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skillnader i lungcancervården bekräftas i ny svensk studie

Publicerad: 2 juli 2008, 13:11

En ny registerstudie visar på kraftiga skillnader mellan landstingen när det gäller behandling och överlevnad vid lungcancer.


Trots att det finns nationella behandlingsriktlinjer är skillnaderna stora mellan de mellansvenska landstingen när det gäller behandling och överlevnad vid icke-småcellig lungcancer, särskilt i fråga om strål- och kirurgisk behandling.

Det visar en ny stor svensk studie som är baserad på registerdata från Uppsala-Örebroregionen. Sannolikheten att få behandling med antingen kirurgi eller kemoterapi var cirka hälften så stor i två av de studerade landstingen jämfört med Landstinget i Uppsala län, trots att man korrigerat för bland annat patienternas ålder och tumörstadium. Risken att dö var 20-40 procent större i övriga landsting jämfört med Uppsala, efter att forskarna justerat för en lång rad tänkbara felkällor.

Studien omfattar 4345 patienter som fick diagnosen icke-småcellig lungcancer mellan 1995 och 2003, och är delfinansierad av Astra Zeneca.

Undersökningen har letts av professor Lars Holmberg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och  publicerades i den senaste utgåvan av tidskriften Lung Cancer.

Nyligen presenterades även en rapport från det nationella registret för lungcancer, som visade på stora skillnader i lungcancervården mellan de olika sjukvårdsregionerna, se länk i rutan till höger.

Bostadsort styr överlevnad vid lungcancer Stora skillnader mellan regionerna i lungcancervården

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev