lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skillnader i väntetid för cancerpatienter

Publicerad: 30 oktober 2012, 12:43

Socialstyrelsen har jämfört väntetider för cancerpatienter i olika delar av landet.


Socialstyrelsen har jämfört hur lång tid det tar mellan remiss och behandlingsstart och tagit fram medianväntetider för olika cancerformer. Undersökningen har visat att patienter med svår cancer får snabbare tillgång till vård, men även att patienter i vissa delar av landet kan få vänta på behandling dubbelt så lång tid som andra.

I Landstinget i Uppsala län fick till exempel patienter med njurcancer vänta på behandling i 12 veckor, medan patienter med samma diagnos i Västerbotten fick vänta i fem veckor.

– Väntetiderna borde vara ungefär detsamma oavsett var i landet patienten bor. Extra snabb behandling är naturligtvis särskilt viktigt för de patienter där tidiga insatser kan ha stor påverkan på sjukdomsförloppet, säger projektledaren Marianne Hanning i ett pressmeddelande från myndigheten.

När det gäller prostatacancer är väntetiden för behandling generellt sett långa, enligt Socialstyrelsen. En stor del av patienterna får vänta i över en månad från att en diagnos ställts till att patienten får besked.

– Att vänta på ett sjukdomsbesked kan innebära stor stress och oro. För patientens skull är det önskvärt att vården lämnar besked så fort som möjligt efter att diagnosen ställts, säger Marianne Hanning.

Det är andra gången som Socialstyrelsen granskar väntetiderna inom cancervården.

Undersökningen visar dock inte att det finns några betydande skillnader mellan kvinnor och män, eller personer i olika åldrar.

Hämta Socialstyrelsens rapport här

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev