Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL avvisar lagstiftning om kompetens inom äldrevården

Publicerad: 16 december 2008, 13:08

Bra med kompetenskrav på personal inom äldreomsorgen – men någon lagstiftning behövs inte. Det skriver Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i ett svar på den utredning som i dag, tisdag, överlämnas till äldreminister Maria Larsson (kd).


Betänkandet kommer från den särskilde utredaren Gösta Jedberger, som bland annat har varit vd inom Praktikertjänst AB och ordförande i Vårdföretagarna. Han föreslår att riksdagen ska lagstifta om en lägsta nivå på kompetens för att få arbeta i omsorg och vård för äldre. Den som inte når upp till kompetensnivån ska inte vara behörig att arbeta ensam.

Det får inte, skriver Gösta Jedberger i dag på DN Debatt, fortsätta vara som i dag att det är fritt fram att anställa personer utan vare sig utbildning eller erfarenhet och efter en kort introduktion låta dem ensamma ta ansvar för mycket kvalificerade omsorgs- och vårduppgifter hos ibland svårt sjuka eller döende personer.

SKL delar utredningens mål om att personalen ska vara välutbildad, konstaterar förbundet i ett pressmeddelande. Men i förslaget finns också krav på lagstiftning som SKL avvisar.

– Det är viktigt att arbetsgivarna har möjlighet att vara flexibla när det gäller vilken kompetens verksamheten har behov av, eftersom äldreomsorgen är en verksamhet under förändring, säger Anders Knape (m), ordförande för SKL i ett pressmeddelande.

Läs utredningen:

I den äldres tjänst. Äldreassistent – ett framtidsyrke

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev