Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SKL efterlyser pengar till blodinsamling från invandrare

Publicerad: 1 december 2009, 13:26

Sveriges kommuner och landsting, SKL, efterlyser i en skrivelse till regeringen ett bidrag till den nationella biobanken för navelsträngsblod. Bidraget skulle enligt SKL möjliggöra insamling av navelsträngsblod från fler invandrare.


Sahlgrenska universitetssjukhuset i Västra Götalandsregionen har fått i uppdrag av regeringen att skapa en nationell biobank för navelsträngsblod. Navelsträngsblodet, som doneras i samband med förlossningen, kan användas för att rädda livet på patienter med leukemi och andra blodsjukdomar.

Biobanken har hittills finansierats till största del av Västra Götalandsregionen, men regionen har vänt sig till SKL för att få till stånd nationell finansiering eftersom biobanken är en nationell angelägenhet. SKL:s styrelse har därför rekommenderat alla landsting att betala till verksamheten. Men enligt SKL räcker inte betalningarna till att bygga ut biobanken med navelsträngsblod från invandrargrupper i den takt som behövs för att tillgodose vårdbehoven hos invandrare med andra vävnadstyper, HLA-typer, än etniska svenskar.

– Det behövs därför mer pengar för att snabbare komma upp på en fungerande nivå. Annars blir det svårt att hitta blod som kan användas till personer med invandrarbakgrund som har en blodsjukdom, säger Bengt Lundberg, handläggare på SKL.

SKL uppmärksammar nu därför integrations- och jämställdhetsdepartementet och socialdepartementet på behovet av ett riktat statsbidrag för att kunna samla in navelsträngsblod från större invandrargrupper.

Enligt SKL skulle ett belopp på fem miljoner kronor årligen under tre år innebära att den nationella biobanken för navelsträngsblod kan byggas ut så möjligheten att tillgodose vårdbehoven hos personer med invandrarbakgrund förbättras avsevärt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev