Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”SKL har misskött uppdraget”

Publicerad: 4 januari 2013, 10:24

Distriktsläkarföreningen i Västerbotten riktar skarp kritik mot landstinget och SKL och vill ha betydligt mer resurser till primärvården.


Enligt Distriktsläkarföreningens lokalavdelning i Västerbotten har resultaten från Läkarförbundets enkät om den minskade tillgången på specialister i allmänmedicin inte tagits på allvar av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Analysen visar klart att SKL har misskött uppdraget att utbilda tillräckligt många specialister inom allmänmedicin i hela Sverige , skriver lokalföreningens styrelse i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren.

I Västerbottens läns landsting arbetade 135 specialister i allmänmedicin 1998. Sedan dess har siffran sjunkit. Förra året var antalet 124. Lokalföreningens slutsats är att det tydligt visar att landstinget har  blundat för problemet i många år och inte har prioriterat utbildning i denna specialitet .

Samtidigt ökar kostnaderna för stafettläkare. Det saknas en tydlig strategi och perspektiv på framtiden, tycker distriktsläkarna. Det behövs  betydligt ökade resurser , vilket ses om en viktig del för att skapa mer attraktiva arbetsplatser för specialister inom allmänmedicin.

Distriktsläkarföreningen menar att antalet specialister i allmänmedicin som utbildas måste öka från dagens 15 stycken till 35 stycken per år fram till år 2017, om landstinget ska klara samma uppdrag som i dag.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev