Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL kräver att staten betalar för rättspsykiatrisk vård

Publicerad: 8 november 2007, 12:29

Staten måste betala de merkostnader som landstingen får när personer döms till rättspsykiatrisk vård. Det kräver Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


Av de drygt 50 000 patienter som har dygnet runt-vård inom psykiatrin är bara cirka 1 000 dömda till psykiatrisk tvångsvård. Men dessa personer är mycket resurskrävande och upptar cirka 20 procent av den psykiatriska heldygnsvården. Detta enligt SKL:s positionspapper ”Psykiskt störda lagöverträdare”.

– Vårdtiderna är oftast långa och det behövs kostsamma speciella praktiska lösningar både under och efter vårdtiden, eftersom dessa personer kan vara farliga för omgivningen. Därför måste staten stå för de merkostnader som orsakas av att vården är en straffrättslig påföljd, kommenterar Henrik Hammar (m), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Sveriges Kommuner och Landsting kräver också att staten fattar beslut om vilken lagstiftning som ska gälla för den rättspsykiatriska vården.

Flera statliga utredningar har lagts fram under åren, utan att nuvarande borgerliga regeringen eller tidigare s-regeringar har fattat beslut om dem. Det gäller bland annat tvångspsykiatrikommittén från 1998, psykansvarskommittén från 2002 och nationell psykiatrisamordning från 2006.

Läs hela SKL:s ställningstagande "Psykiskt störda lagöverträdare" på myndighetens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News