Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SKL kritiserar Timbro för <BR>missvisande siffror i studie

Publicerad: 29 december 2009, 09:52

I går varnade Timbro för en ”byråkratexplosion” i kommuner och landsting, i stället för satsningar på vård, skola och omsorg. Nu avfärdar SKL kritiken.


Tankesmedjan Timbro skrev i går på dagens Nyheters debattsida att risken är stor för att de 17 miljarder kronor som staten specialsatsar på kommuner och landsting för att motverka den ekonomiska krisen, kommer att göda byråkrater.

Artikelförfattarna varnar för en ”byråkratsexplosion”, där administratörer prioriteras framför skolor, vård och omsorg

Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger i ett pressmeddelande att Timbros siffror inte stämmer med SKL:s egen personalstatistik. Enligt Timbros studie har den administrativa personalen ökat med 29 procent mellan 2001 och 2007, medan SKL:s egna siffror är konstanta för åren 2005–2008.

– Vi kommer att granska statistiken närmare längre fram för att se varför siffrorna pekar åt så olika håll, säger Håkan Sörman.

Han tycker att det finns anledning att kritiskt granska Timbros siffror med anledning av en studie som presenterades tidigare i år. Då hävdade Timbro att kommunerna skulle kunna avstå kultur- och fritidverksamhet för att spara pengar.

– Det visade sig att författarna gjort det lätt för sig och inkluderat kommunernas kostnader för bland annat renhållning, snöröjning och brandförsvar, säger Håkan Sörman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev