Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL och Socialstyrelsen bråkar öppet om vårdplatser

Publicerad: 23 oktober 2009, 13:00

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har retat upp sig rejält på att Socialstyrelsen tänker bötfälla landsting som har överbeläggningar.


Kampen mot bristen på vårdplatser har blivit lite av en profilfråga för Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen. I gårdagens Svenska Dagbladet skrev han i en debattartikel tillsammans med Per Anders Sunesson, avdelningschef på myndigheten, att Socialstyrelsen hittills inte varit tillräckligt tydlig i frågan men att det nu ska bli ändring på det.

Överbeläggningar och patienter som vårdas på fel avdelningar ska från årsskiftet börja betraktas som en patientsäkerhetsfråga med högsta prioritet. Detta innebär bland annat att landsting som har överbeläggningar ska straffas med vite.

På Sveriges Kommuner och Landsting har Lars-Erik Holms utspel väckt stor irritation.

– Vi bjöd in generaldirektören till en dialog kring det här för fyra månader. Det är intressant att när han väl svarar, så gör det på ett så här repressivt sätt, säger Göran Stiernstedt, direktör för avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Han anser att Lars-Eriks Holms syn på vårdplatser är förlegad och bygger på okunskap om sjukvårdens utveckling. Som exempel på ett problem nämner Holm i sin debattartikel att Sverige har lägst antal vårdplatser per 1 000 invånare inom OECD.

– Att ta det till intäkt för att vi behöver fler vårdplatser är helt fel. Man måste i stället fråga sig om vi utnyttjar de platser som vi har på rätt sätt och vad man mer kan göra i öppenvård. Att bara prata om vårdplatser blir helt fel. Det är intressant att en myndighet som ska arbeta utifrån evidens i denna fråga agerar utifrån en så bristfällig analys, säger Göran Stiernstedt.

Är bristen på vårdplatser inget problem?

– Vi erkänner att det finns problem. Men vi vänder oss mot bristen på analys och den repressiva inställningen som går ut på att hota och bötfälla.

Hur påverkar Socialstyrelsens utspel landstingens arbete med vårdplatser?

– Landstingen arbetar med denna fråga. Men om bilden blir att det enda som hjälper är ett ökat antal platser så riskerar utspelet att bli en torped in i det arbetet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev