Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL och Vårdförbundet i diskussioner om löner

Publicerad: 24 augusti 2007, 12:29

Vårdförbundets medlemmar har under lång tid klagat på de dåliga löneökningar som nuvarande avtal med Sveriges kommuner och Landsting, SKL, har gett dem. I går träffades förbundets ledning och SKL:s förhandlingsdelegation för att diskutera frågan.


Mötet i går var ingen regelrätt förhandling, utan snarare ett tillfälle för Vårdförbundet att få lufta hur de ser på nuvarande avtal inför SKL:s politiker.

– Det är alltid positivt att få tillfälle att presentera sin syn inför den politiska ledningen. Vi har fått möjlighet att ge dem konkreta exempel på där vi tycker att avtalet fungerar dåligt, säger Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets ordförande

Vårdförbundet har under flera månader högljutt klagat på vad de ser som ytterst dåliga löneökningar som avtalet på många håll givit deras medlemmar.

– I grund och botten tycker både vi och arbetsgivaren att det är ett bra avtal, men det är alltför många arbetsgivare som inte lever upp till intentionerna med det, säger Anna-Karin Eklund.

Avtalet garanterar en löneökning på minst 2 procent, men Vårdförbundet menar att många regioner, landsting och kommuner snarare ser det som en måttstock på hur mycket lönerna ska öka.

– Vi har nog en samsyn på hur det här avtalet ska tolkas och vad som behöver komma till för att det ska fungera. Men vi anser att SKL är alldeles för tama. Viljan och kraften saknas i vissa avseenden, säger Anna-Karin Eklund.

Anna-Karin Eklund ger inget besked om huruvida Vårdförbundet kommer att säga upp avtalet inom den närmaste framtiden.

– Avtalet löper fram till i april nästa år oavsett om vi säger upp det i morgon eller senare, säger hon.

– Frågan är om nödvändiga förändringar kan komma till under pågående avtal, eller om vi måste säga upp det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev