Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL rasar mot upphävt mobilförbud

Publicerad: 2 maj 2013, 09:37

Rättsväsendet och Socialstyrelsen hindrar arbetet för en effektiv och säker vård inom rättspsykiatrin. Det anser SKL.


En dom som är ”ett orimligt ingrepp i landstingets verksamhet”.  En ”fyrkantig lagtolkning”.  Det går inte att ta miste på det starka missnöjet med rättsväsendet och Socialstyrelsen i den debattartikel av Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Suzanne Frank (M), landstingsstyrelsens ordförande i Kronoberg, som i dag publicerats på SKL:s hemsida.

Missnöjet handlar om en fråga som varit uppe vid flera tillfällen tidigare, nämligen om huruvida patienter inom rättspsykiatrin ska få använda egen mobiltelefon och dator på klinikerna.

Sedan Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte ta upp ett fall står det klart att förvaltningsrättens dom, som gav en patient vid den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö rätt att undantas från klinikens generella mobilförbud, står fast.

Samtidigt kräver Socialstyrelsen att Landstinget Kronoberg, där kliniken ligger, ska häva mobilförbudet. Myndigheten anser inte heller att patienterna i Växjö ska behöva passera larmbågar på väg in till kliniken.

”Med tanke på vilka förödande konsekvenser som kan följa om en patient tar in ett vapen på kliniken – är det då verkligen upp till Socialstyrelsens tjänstemän att bedöma om larmbågar är lämpliga att använda? Vi anser inte det.”, skriver Anders Knape och Suzanne Frank i debattartikeln.

De skriver också att alla människor ska ha möjlighet att kommunicera med sin omgivning, men att de telefoner och datorer som finns på klinikerna och som patienterna kan använda under kontrollerade former borde räcka.

”Vad vi vill ha är en lagstiftning och lagtolkningar som gör det praktiskt möjligt att bedriva effektiv vård – snarare än övervakning. En vård som dessutom är säker för alla."

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev