Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL: Rätt men fel om e-hälsa

Publicerad: 27 oktober 2015, 11:14

Foto: Thinkstock

Den statliga e-hälsoutredningen har en bra ambition, men fel lösningar, anser Sveriges Kommuner och Landsting.


I dag, tisdag, är sista svarsdag för 124 remissinstanser att lämna synpunkter på Sören Olofssons utredning ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”. Datainspektionen problematiserade redan i går integritetsfrågan och nu är det Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s tur, att tycka till.

Vi håller med om att det krävs en rad åtgärder för att skapa en bra informationshantering, deklarerar SKL:s vice ordförande Anders Henriksson (S) i ett uttalande på organisationens hemsida.

– Men det saknas en hel del för att vi ska ställa oss bakom de lösningar som föreslås i utredningen.

SKL vill, utöver vad som föreslås i utredningen, bland annat också ha en tydligare samordning mellan de statliga myndigheterna, etablerade forum för samverkan och ett brett och aktivt deltagande i internationella sammanslutningar på standardiseringsområdet.

Organisationen är starkt kritisk till att e-hälsoarbetet hanteras som en separat fråga i stället för som en del av framtidens hälso- och sjukvård.

– Dessutom ställer omställningen stora krav på förändrad lagstiftning inom hälso- och sjukvården samt socialtjänstens område. Dagens lagstiftning om hantering av personuppgifter är direkt motverkande för vår ambition att öka personcentreringen inom vården, säger Anders Henriksson.

SKL anser att frågan om ett statligt läkemedelsregister är viktig, men att det finns andra vägar än de som föreslås i utredningen att gå.

– Vi behöver hitta lösningar som inte försvårar för våra medlemmar att prioritera och styra över sina kostnader. Men precis som utredningen framhåller, är det viktigt att dessa saker snarast kommer på plats. Därför ser vi nu fram emot ett tätt och konstruktivt samarbete i de här frågorna, säger Anders Henriksson.

Relaterat material

Förslag om läkemedelslista får kritik

Gemensam läkemedelslista föreslås bli lag

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev