Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL ryter till: Vaccinera för pengarna!

Publicerad: 25 april 2012, 04:00

Huvudsaken är att vaccinationerna utförs, inte hur, enligt Bo Claesson, handläggare på SKL. Men nu är det dags att markera vad bidraget är till för, tycker han.


– Det som är viktigt är resultatet. Om kommunerna så uppnår det  genom att slå sina skolsköterskor blå är inte vår ensak, bara  vaccineringen i skolorna utförs, säger Bo Claesson, handläggare på SKL.

Trots  att regeringsbidraget till kommunerna inte är strängt öronmärkt, ska  det ändå användas till vad det avsatts för, tycker Bo Claesson.

– Nu när vi fått många signaler om att det inte är så, är det läge att vi går ut och markerar det, säger han.

Och  skolhälsovården behöver bi­draget, tycker Karina Karlsson, ord­förande i  Riksföreningen för skolsköterskor. Förra året ställde föreningen en  fråga till 105 skol­sköterskor med ledningsansvar i olika ­kommuner.  Hälften av dem svarade att elev­hälsan inte tagit del av något  stats­bidrag till vaccinationen.

– I många kommuner räcker bidraget  ändå bara till några få extra arbetstimmar. Varje flicka ska vaccineras  tre gånger inom ett halvår. Elevhälsan behöver det lilla stats­bidrag  som finns, säger Karina Karlsson.

Relaterat material

Skolhälsovård blir blåst på ­vaccinpengar

EBBA BLUME

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev