fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL:s Håkan Sörman i botten på chefslista

Publicerad: 13 maj 2016, 10:02

Håkan Sörman, vd SKL.

Foto: Thomas Carlgren

Social och duktig på nätverkande. Men med ett hett temperament och en kärlek för detaljer som gör honom till petimeter. SKL:s vd Håkan Sörman får bottenbetyg i tidningen Chefs test.

Ämnen i artikeln:

SKR

Egentligen är mycket som skrivs om Håkan Sörman positivt. Han är bra på att vara länken mellan politiker och tjänstemän, han är duktig på att knyta kontakter, och han är en social figur som med humor kan skapa bra stämning på möten.

Men när betygen summeras så ramlar han långt ner på tidningen Chefs ledarlista. Med 19 poäng av möjliga 40 är han den lägst rankade, nu aktiva, chefen. Under honom hamnar bara Socialstyrelsens tidigare generaldirektör Lars-Erik Holm (13 poäng) som lämnade sitt jobb i förtid, och Poolias tidigare vd Monika Elling (11 poäng).

– Det är ju inget kul. Jag är angelägen om att få feedback, och jag har aldrig fått lågt. Jag har aldrig fått de signalerna i de årliga medarbetarundersökningarna, säger Håkan Sörman till Dagens Medicin.

På den tiden han jobbade som kommundirektör i Södertälje blev han kallad ”kommunens mest betalda korrekturläsare” av en informationschef. Och han har en förkärlek för detaljer i största allmänhet.

– En del i organisationen gillar att jag sätter mig in i ett område. För mig är det att visa respekt. ”Ärenden sitter i detaljerna”, brukar jag säga.

Men alla gillar uppenbarligen inte draget. ”Han utövar makt genom att hitta fel i oväsentliga detaljer”, säger en tidigare ledare i organisationen till tidningen Chef.

Men det som gör Håkan Sörman mest besviken är betyget för hans ledarstil. Där han fick 2 av 5.

– Det förvånar mig mycket. Jag har uppfattat att många tycker det är kul att jobba med mig.

Hans humör hamnar också i fokus i testet. Å enda sidan är han social och gladlynt, å andra sidan kan han brusa upp. Han svär mycket och har setts slänga sin läsplatta i bordet.

– Jag känner igen mig i att jag ibland har ett humör jag skulle kunna stävja. Och jag skulle kunna svära mindre. Jag kan tänka mig att människor som inte träffar mig så ofta kan se mig som tuffare än vad jag är.

Han rekryterades 2004 från sin dåvarande tjänst som kommundirektör i Täby, och har alltså varit SKL-vd i tolv år. Man kan tänka sig att en person som sitter på chefsstolen länge blir impopulär, men det tror inte Håkan Sörman.

– Så småningom tröttnar man på folk. Men det ska man inte skylla på, säger han och tillägger att han inte heller tror att han skulle vara mer impopulär just för att det är SKL han är vd på.

– Vi företräder en verksamhet som alltid är föremål för kritik. Att jag får låga betyg bara för att jag sitter här tror jag inte.

Håkan Sörman hamnar alltså i bottenskiktet på chefslistan. Samtidigt är han en person med stort inflytande, och han ligger på nionde plats på Dagens Medicins maktlista.

– Jag har varit högsta chef i 25 år. Man ska påminna sig ofta om att ”allt du säger betyder mer för andra än vad du tror”.

Håkan Sörman

Född: 1952

Bor: Stockholm

Bakgrund: Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm 1975. Har därefter arbetat bland annat som ekonomidirektör och stadsdirektör i Södertälje, bankdirektör, och kommunchef i Täby. Sitter som ledamot ibland annat SOS Alarms och KPA Pensions styrelser, och som ledamot i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin och Dagens samhälle.

Familj: Hustru Marie-Louise och två barn.

Intressen: Konst och modern politik. Är "Österlen-freak" och kan nästan alla Ture Sventon-böcker utantill.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev