Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SKL säger nej till protester på arbetstid

Publicerad: 10 juli 2014, 14:56

I en ny vägledning från SKL om politikerbesök i vården framgår bland annat att anställda inte har rätt att delta i manifestationer på arbetstid.


Sverigedemokraternas besök i vården, på skolor och i andra verksamheter i våras ledde till protester och debatter, men även till en förvirring över hur arbetsgivarna bör förhålla sig till den typen av besök.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har många frågor kommit in om vilka regler som gäller för politikers studiebesök i vården. SKL har nu utarbetat en promemoria som ska kunna fungera som en juridisk vägledning för kommuner och landsting när de ska ta ställning till besök från politiska partier.

I vägledningen framgår det bland annat att alla partier ska behandlas lika och att förtroendevalda bör kunna få en bild av hur vården fungerar, men att patienternas integritet ska komma i första hand. Man måste även ta hänsyn till sekretessbestämmelser, vilket bland annat innebär att samtycke från patienter kan krävas för att politiker ska få komma in i lokaler där patienter vistas. Att verksamheten fungerar som den ska är också viktigare än studiebesök.  Om anställda är oroliga för till exempel patientsäkerheten i samband med studiebesöket ska de tas på allvar.

Men politiska manifestationer under arbetstid är inte tillåtna, enligt vägledningen, och anställda som vill lämna arbetsplatsen på grund av att de inte håller med om det besökande partiets åsikter behöver medgivande från arbetsgivaren.

Huruvida det är okej för sjukvårdsanställda att bära knappar var också något som väckte debatt i samband med arbetsplatsbesöken i våras. I den frågan ger vägledningen beskedet att det får bestämmas av arbetsgivaren.

Läs vägledningen här:

Vägledning om studiebesök av politiska partier

Relaterat material

Vårdpersonal får inte bära knapp mot rasism

Jimmie Åkesson stoppades vid sjukhusbesök

Västerbotten tar fram tydligare riktlinjer för besök

Läkaren får kritik av sina chefer

De skäms för landstingsledningen

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev