Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SKL-toppar: Nya regioner kräver reform av staten

Publicerad: 20 Juli 2007, 14:08

Regeringen bör redan nu ta tag i statens regionala indelning. Även om ansvarskommitténs förslag inte kommer att genomföras i sin helhet måste statens samordning mot kommuner och landsting bli bättre. Det menar gruppledarna för allianspartierna i SKL.


Den nuvarande röran bland de statliga myndigheterna är svår att hantera för politiker på lokal och regional nivå. Det är mera regel än undantag att regler och riktlinjer krockar med varandra. Det är därför viktigt att staten möter upp och möjliggör utvecklingen mot större regioner genom att reformera sig själv. Det skriver moderaten Anders Knape, ordförande SKL, centerpartisten Carola Gunnarsson, 1:e vice ordförande SKL, folkpartisten Lennart Gabrielsson, 3:e vice ordförande SKL och kristdemokraten Anders Andersson, ledamot av arbetsutskottet i SKL i en debattartikel i DN i dag.

Trots att  ansvarskommitténs förslag troligen inte kommer att genomföras i sin helhet bör därför förslaget om att bättre samordna den statliga organisationen runt om i landet genomföras snarast, menar de fyra.
 Vår förhoppning och önskan är att regeringen redan nu tar tag i statens regionala indelning.
När man nu öppnar upp för en asymmetrisk samhällsorganisation, medföljer dock ett visst ansvar också för stat och regering. Vi förväntar oss att regeringen uppmärksammar detta och inte backar för nödvändiga åtgärder , skriver de.

Artikelförfattarna välkomnar att alliansregeringen enats om att bejaka lokala initiativ till regionbildning och tillsättningen av Jan-Åke Björklund som samordnare. Som komplement till Jan-Åke Björklund kommer SKL att erbjuda särskilt stöd för de medlemmar som vill gå samman i större regioner, skriver de.

Läs debattartikeln på DN Debatt

Läs om regeringens nej till ansvarskommitténs förslag 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev