Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL tror på ökade investeringar

Publicerad: 26 april 2012, 09:06

Landstingen och kommunerna ökar sina investeringar i år, efter några år med överskott.


SKL är försiktigt positiva till utvecklingen av ekonomin inom kommuner och landsting, enligt årets ekonomirapport. Läget för den svenska ekonomin börjar ljusna, anser SKL, efter en svacka i slutet av 2011 och början av 2012. Dessutom räknar man med engångsintäkter på upp emot 10 miljarder kronor som bidrar till bra resultat. Så i år ökar landsting och kommuner sina investeringar efter några år med överskott.

-Men förutsättningarna för att klara det, skiljer sig mycket åt mellan olika kommuner respektive landsting, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Efter det här året ser det också kärvare ut, enligt prognosen. Detta trots att SKL räknar med att skatteunderlaget växer rejält, och kalkylerar med ökade statsbidrag de kommande åren. ”Utan dessa intäktsökningar krävs omfattande åtgärder för att uppnå ekonomisk balans”, skriver SKL i ett pressmeddelande. En höjd landstingsskatt är ett alternativ.

– För att möta ökade krav på kvalitetsförbättringar inom kommuner och landsting behöver vi föra en dialog med regeringen om hur vi tillsammans kan möta de förväntningarna, säger Anders Knape.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev