Nyheter
SKL väldigt nöjd med nya avtalet
Publicerad: 10 maj 2013, 12:48
Arbetsgivarorganisationen SKL är väldigt nöjd med det nya läkaravtalet, säger Ingela Gardner Sundström, förhandlingschef.
– Jag är glad över att avtalsrörelsen är över. Jag känner att vi har hållit på och förhandlat oavbrutet i nästan ett års tid. Det känns bra att det här är över, att vi kan arbeta framåt, säger Ingela Gardner Sundström, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Framför allt är det för att avtalet med Läkarförbundet denna gång blev fyraårigt som Ingela Gardner Sundström är så nöjd. Nu finns det tid att arbeta med de mer långsiktiga frågorna på ett bra sätt, anser hon.
– Det handlar dels om villkoren vid jour och beredskap, dels att vi ska titta på kompetensutveckling. Det är viktigt både för oss och för arbetstagarna att få till kompetensutveckling, säger Ingela Gardner Sundström.
Att två av de fyra avtalsåren blir sifferlösa ger tid att utveckla dialogen mellan chefer och medarbetare. En bra dialog kan göra det möjligt att individualisera lönerna, vilket SKL vill.
Läkarförbundet är något skeptiskt till att sifferlösa avtal funkar, men har gått med på ett nytt försök. Ingela Gardner Sundström säger att SKL också måste se till att jobba på ett tydligare sätt för att få det att fungera bättre. Hon vill att politikerna lokalt engagerar sig mer i frågan och tar sitt ansvar.
– Det är mycket enklare om vi har en central siffra och den gäller rakt av. Men eftersom vi säger att lönen måste vara individuell och differentierad måste man jobba med frågan lokalt. Det är bara lokalt vi kan veta något om individerna, säger Ingela Gardner Sundström.
Kanske måste SKL ta fram ett tydligare dokument med lönekriterier för att se till att löneprocessen sköts på ett bra sätt, lägger hon till.
– Det ligger i vårt intresse. Sköter vi inte det här på ett bra sätt kommer ingen att vilja teckna sifferlöst avtal med oss i framtiden, säger Ingela Gardner Sundström.
Medan Läkarförbundet ville ha tydligare skrivningar om läkares rätt till fortbildning vill SKL i stället börja med att titta på hur förutsättningarna för fortbildning ser ut. I det nya avtalet finns därför inga minimikrav för fortbildning inskrivna.
– Vi behöver titta på hur de olika landstingen gör, hur kompetensförsörjningen ser ut. Det är ett rätt stort arbete vi behöver göra som förmodligen kommer att leda till en gemensam slutsats, säger Ingela Gardner Sundström.
En fråga där SKL valde att vika sig var läkares särskilda rätt till att avrunda sin arbetstid uppåt vid jour och beredskapsarbete. Bestämmelsen har hängt med sedan 1960-talet och SKL hade velat få bort den.
– Frågan var viktig för Läkarförbundet och vi släppte den eftersom vi är nöjda med det nya läkaravtalet som helhet. Det ger oss möjlighet att arbeta framåt. Då får vi släppa något som är väldigt viktigt för motparten.
Relaterat material
ANIA OBMINSKA