Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SKL välkomnar regeringens vårdsatsningar i budgeten

Publicerad: 21 september 2009, 14:07

Mycket pengar och pengar som landstingen får bestämma över själva. Därför gör Sveriges Kommuner och Landsting tummen upp för budgeten som presenterades i dag, måndag.


Innehållet i regeringens budgetplan för 2010 har ömsom presenterats och ömsom läckt ut under de senaste veckorna. Dagens Medicin har både här på sajten och i pappersupplagan kunnat rapportera om det mesta som:

■ Satsningen på den nationella cancerstrategin där sammanlagt 227 miljoner kronor under åren 2010 till 2012 bland annat ska leda till att regionala cancercentra skapas. Dessutom ska vårdkedjan runt cancerpatienterna bli mer sammanhållen.
   ■ Den nya oberoende granskningsfunktionen för hälso- och sjukvården. Regeringen avsätter 42 miljoner på tre år för att patienter ska få ett bättre underlag när de väljer vårdgivare samtidigt som beslutsfattare ska kunna se vilken typ av vård som fungerar bäst. 
   ■ De 10 extra miljarderna som kommuner och landsting får under 2010. Pengarna, varav 3 miljarder går till landstingen, ska användas för att motverka neddragningar och åtföljs inte av några krav på reformer.

Anders Knape (m), ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, välkomnar pengarna från regeringen.

– Det är också bra att regeringen inte detaljstyr hur pengarna används, säger Anders Knape, i ett pressmeddelande från SKL.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev