Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SKL varnar för omfattande skattehöjningar i landstingen

Publicerad: 5 maj 2010, 12:54

Om kostnaderna för vården ökar i samma takt som tidigare måste landstingen höja skattesatsen med mer än en krona fram till 2015, enligt en ny rapport.


Landets kommuner och landsting beräknas redovisa ett sammantaget överskott på 18,6 miljarder kronor för 2010. Nästa år blir överskottet 3,5 miljarder kronor. Det förutspår Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i den ekonomirapport som presenteras i dag, onsdag.

På längre sikt ser situationen däremot dystrare ut. När SKL räknar på hur den förändrade sammansättningen i befolkningen kommer att påverka vårdbehovet landar landstingssektorn på ett totalt underskott på 4,5 miljarder kronor 2015. Om det dessutom ska finnas utrymme att höja kvaliteten i vården blir underskottet hela 15 miljarder kronor.

För att kompensera för de ökade kostnaderna skulle den genomsnittliga landstingsskatten behöva höjas med 53 öre respektive 108 öre, enligt de två kalkylerna. SKL hoppas att staten ska skjuta till pengar för att hjälpa landstingen i den svåra situationen.

Läs rapporten:

”Ekonomirapporten. Om kommunernas och landstingens ekonomiska situation – maj 2010” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev