Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SKL vill pressa priset på nya läkemedel

Publicerad: 15 maj 2014, 07:08

Alla nya och dyra läkemedel ska köpas in gemensamt efter en gemensam förhandling. Det är några av punkterna i ett nytt förslag om läkemedelssamarbete i SKL.


Mats Eriksson (M), ordförande i sjukvårdsdelegation vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill inte gå in på detaljerna i det förslag som delegationen förväntas rösta igenom i morgon, torsdag.

Men han förklarar att det rör sig om sex huvudfunktioner med bland annat en gemensam beställarorganisation och en förhandlingsdelegation, se faktaruta.

– Det är för ökad prispress, om jag använder det uttrycket, säger Mats Eriksson.

Hur mycket landstingen ska kunna spara genom förslaget har han ingen direkt uppfattning om men det ska gott och väl täcka de årliga kostnaderna på tio–elva miljoner kronor som samarbetet beräknas kosta.

– Om vi går samman så är det klart att det måste innebära att det finns en uppsida på det här, säger Mats Eriksson småskrattande och förklarar också att det råder politisk enighet i frågan om förslaget.

Samtidigt understryker han att det inte bara handlar om att pressa priser på nya läkemedel.

– Det vi får kritik för ibland är att vi är lite sena in och ibland sena ut också. Ordnat införande, ibland ska det ske mycket snabbare än det gör i dag.

Samarbetet ska också följa upp hur nya läkemedel fungerar i vården och om de i den praktiska vardagen håller vad läkemedelsstudierna lovar, som Mats Eriksson uttrycker det.

– Snabbare in och snabbare ut, mer likvärdighet över landet och en viss prispress, sammanfattar han.

Om förslaget röstas igenom träder det i kraft den 1 januari 2015 och är tänkt att omfatta alla nya och kostsamma läkemedel.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev